"Меморіал" презентував архівні спогади Чорновола про Стуса.

 

Всеукраїнська громадська організація "Меморіал" вперше оприлюднила рукописні нотатки В'ячеслава Чорновола, присвячені життю і творчості Василя Стуса.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Презентація приурочена до 80-ї річниці з дня народження Стуса.

 

"Є і папери, які, як кажуть, "не горять". В архівах "Меморіалу" знайшлись спогади про Василя Стуса, підписані рукою В'ячеслава Чорновола. Цей документ був досі невідомим", – заявив член правління ВГО "Меморіал" ім. Василя Стуса історик Володимир Сергійчук.

 

Науковець зазначив, що спогади є цікаві тим, що в листах відображена хроніка подій середини 60-х років, коли сам В'ячеслав Чорновіл познайомився з Василем Стусом. Як приклад Сергійчук навів епізод виступу Стуса через відмову у проведенні літературного вечора на колишньому заводі ім. Горького. Тоді Василь Стус запропонував провести зібрання у парку неподалік, де відбувся конфлікт з тодішнім головою профкому заводу через відмову того спілкуватися українською мовою. Цей епізод зі спогадів також підтверджено і документами з партійної інституції.

 

"До речі, після цього активісти тоді, як я розумію, почали подавати різні заяви про те, що їм забороняли українською мовою говорити. Ця справа тягнулась три роки, бо доповідна чиновника датована 1968 роком. Три роки тодішні активісти вимагали від влади пояснити, чому не можна було говорити на тому зібрані у парку українською мовою", – додав Сергійчук.

 

Уперше спогади в повному обсязі планують опублікувати у календарі "Соборна пам'ять України".

 

 

04.01.2018