Провідні бізнесмени США висловилися проти виходу з Паризької угоди щодо клімату.

З відповідним зверненням до президента Дональда Трампа виступили керівники близько тисячі американських компаній та інвесторів, а також міжнародних фірм, які ведуть бізнес у Сполучених Штатах.

 

 

Заклик до глави Білого дому оприлюднено на онлайн-майданчику Business Backs Low Carbon USA. Ця ініціатива стартувала ще в листопаді минулого року, в момент виборів у США, коли під час своєї виборчої кампанії Дональд Трамп неодноразово критикував світові зусилля зі захисту клімату.

 

«Ми, нижчепідписані представники бізнесу та інвестиційного співтовариства Сполучених Штатів, підтверджуємо нашу прихильність боротьбі зі зміною клімату і принципам історичної Паризької угоди», – говориться в документі.

 

Серед тисячі фірм, які підписали заклик до Трампа, є чимало представників високотехнологічних компаній на кшталт Intel чи HP, інтернет-велетнів, як Ebay, біотехнологічних фірм, як-то Biogen. Присутні також мережі готелів, приміром Hilton, виробники спортивного одягу Nike і Аdidas Group, виробники продуктів харчування Mars і Mondelēz тощо.

 

Як не дивно, серед підписантів заклику не виходити з Паризької хартії є й бізнесмени з тих галузей, яких традиційно вважають противниками боротьби з парниковими газами. Так, відкритий лист Дональду Трампу підписав Колін Маршалл, керівник американської вугільної компанії Cloud Peak Energy. «Ми не можемо нехтувати громадською думкою двох третин мешканців Америки, котрі впевнені в зміні клімату і в залежності цього процесу від викидів в атмосферу вуглекислого газу», – так пояснив свій крок вугільний магнат.

 

Найрішучіше ж на захист кліматичної угоди висловився Ілон Маск, американський мільярдер, співзасновник таких відомих на весь світ компаній, як Tesla, SpaceX і PayPal. Окрім того, він є одним із радників президента США. Відповідаючи на запитання журналістів, як він вчинить у разі виходу Сполучених Штатів із Паризької угоди, Маск відверто заявив, що не бачитиме для себе іншої опції, окрім як полишити раду при Білому домі.

01.06.2017