Порошенко: Москва втрачає газ як зброю політичного тиску.

 

Президент України Петро Порошенко привітав рішення Стокгольмського арбітражу у суперечці між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" щодо контракту на постачання газу.

 

Голова держави трактує оголошене рішення як перемогу в "найкрупнішому комерційному спорі", інформує прес-служба АП.

 

Президент нагадав, що, згідно з цим рішенням, принцип газової угоди "бери або плати" скасовано, а "Газпромові" відмовлено у задоволенні вимог щодо компенсацій на цій підставі.

 

"Це принцип, нав’язаний Україні Росією і безвідповідально прийнятий українськими переговірниками в 2009 році. Завдяки йому мільйони українців були пограбовані на мільярди доларів", – наголосив Петро Порошенко.

 

Президент також підкреслив, що рішення трибуналу надає право "Нафтогазу" вимагати зниження ціни на газ за контрактом із "Газпромом" згідно з умовами ринку. Таким чином, вартість газу визначатиме не Кремль, а винятково прозорий та вільний ринок. "Це важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску та шантажу. Для України це надзвичайно важливе рішення, оскільки суперечності між «Нафтогазом» та «Газпромом» вперше врегульовано у цивілізований юридичний спосіб", – сказав Президент.

 

Голова держави також підтвердив, що Україна була і залишатиметься надійним партнером у питанні забезпечення газом європейських споживачів.

 

01.06.2017