Арбітраж скасував вимоги "Газпрому" щодо принципу take-or-pay.

 

Трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма ухвалив окреме рішення у справі НАК "Нафтогаз України" проти ПАТ "Газпром" щодо контракту на постачання газу до України від 2009 року, зокрема, повністю відхиливши вимогу "Газпрому" щодо застосування принципу "бери або плати".

 

Про це повідомляє прес-служба НАК.

 

Арбітраж також задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд контрактної ціни з урахуванням ринкових умов.

 

Крім того, трибунал повністю скасував заборону на реекспорт газу, яка містилась в контракті.

 

Як заявила заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль, "головний наш інтерес у цій справі полягає у тому, аби постачання газу в Україну базувалось на європейських принципах та правилах функціонування ринку газу", як і вимагає національне законодавство, положення Договору про заснування Енергетичного співтовариства і Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

 

"Єдина компанія, яка агресивно виступає проти цього, – "Газпром". Оскільки за таких обставин змінити контракт шляхом переговорів було неможливо, єдина надія – правова позиція арбітрів Стокгольмського арбітражного інституту", – пояснила передісторію скарги пані Зеркаль.

 

З її слів, позиція суду з ключових питань виявилася такою: "1) Умову «бери або плати» (левова частина фінансових вимог "Газпрому") скасовано повністю; 2) Заборону реекспорту скасовано повністю; 3) Формулу ціни переглянуто з 2014 року – європейська ціна", – перелічила Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

 

Згідно з її оцінкою, "це однозначна перемога".

 

31.05.2017