Зеркаль: Росія назве рішення Стокгольмського арбітражу своєю перемогою.

 

Сьогодні очікують рішення Стокгольмського арбітражу у суперечці між НАК "Нафтогаз України" та російським "Газпромом" щодо газової угоди, укладеної 2009 року.

 

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль в інтерв'ю "5 каналу".

 

"Я думаю, ми почуємо з обох сторін, що все гаразд, що усі перемогли. Будь-яке рішення спочатку буде трактуватися як перемога обома сторонами. Це логічно, оскільки рішення не буде відразу публічним. Тобто це великий наробок, це більш як 500 сторінок, це той аналіз, який провів арбітраж, і резолютивна частина – це тільки підсумок, і завтра його буде зроблено й виведено якусь формулу, яку потім будуть використовувати для підрахунку. І буде дано певний час сторонам для того, щоби зробити ці підрахунки разом: будуть визначені експерти, а потім, якщо сторони не дійдуть спільної думки що кому хто винен, вже арбітраж буде приймати остаточне рішення на підставі цих підрахунків", – поінформувала пані Зеркаль.

 

Зі слів Зеркаль, оптимальним рішенням Стокгольмського арбітражу буде скасування принципу "бери або плати". "Найкращим для нас буде рішення про зняття тягаря, який пов'язаний з тим обов'язком "бери або плати". Тобто те трактування, яке нав'язує нам "Газпром", що ми мали б купувати 52 млрд кубів газу, – воно для нас найбільш обтяжливе. Незважаючи на те, що контракт передбачає і перегляд, і перегляд ціни, і всі інші речі. Але, знову ж таки, цього не робилося, і ми сподіваємося, що завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу це буде зроблено", – зауважила заступник міністра.

 

31.05.2017