Прокуратура обшукала розробника реєстру е-декларацій.

 

Прокуратура Київщини спільно зі співробітниками Державної фіскальної служби провела обшуки в офісі компанії "Міранда", котра займалася розробкою програмного забезпечення для реєстру електронних декларацій, та в оселях колишнього директора та бухгалтера IT-фірми.

 

Про це повідомляє прес-служба прокуратури.

 

Обшуки проводили у рамках кримінального провадження, котре розслідують за ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) і  ч. 1 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів) Кримінального кодексу.

 

Згідно з версією слідчих, "колишній директор вказаного товариства, отримавши кошти від міжнародних організацій на розробку реєстру тимчасово переміщених осіб та системи електронного декларування для НАЗК, всупереч договорам, через субпідрядну організацію, яка має ознаки фіктивності, перерахував отримані кошти на рахунки товариства, яке не є резидентом України". Внаслідок виведення коштів за кордон український бюджет недоотримав майже 1 млн грн. "Втім, з’ясовано, що отримані кошти нерезидентом України були обготівковані та використовувались не за призначенням", – стверджує прокуратура.

 

Окрім того, як пишуть правоохоронці, "Міранда", згідно з укладеними договорами, сама мала розробити систему електронного декларування для НАЗК, втім, колишній директор залучив до цієї роботи викладача та молодих спеціалістів одного з вищих навчальних закладів м. Києва. "За зроблену роботу із [числа] семи залучених молодих фахівців кошти отримали лише дві особи", – стверджує прокуратура.

 

24 травня під час виступу у Верховній Раді Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що систему е-декларування розробили студенти "Київської політехніки", а ґрант, виділений Данією, розікрали.  

 

"Керівник ТОВ "Міранда", певний пан Новіков, підписав угоду, точніше, доручив виконання цих робіт викладачу "Київського політеху", а також його студентам, що вони і зробили, і вся ця система була зроблена саме цими особами. Достовірно про це знаючи, пан Новіков замислив ці кошти присвоїти і ухилитися від оподаткування. Таким чином  кошти, які надані були ТОВ "Міранда", були виведені через фіктивну фірму на рахунки в Естонію", – сказав Генпрокурор.

 

Юрій Луценко звинуватив активістів у тому, що вони захищали "Міранду" та комп'ютерну програму для е-декларацій. "Для мене це кричущий приклад того, як під благими намірами розкрадають кошти тих країн, які хочуть допомогти Україні. І кричить про це найбільше той, хто звинувачує всю владу в страшній корупції. В цьому випадку мусимо констатувати, що це приклад найкращого розуму українських студентів і найгіршої відповідальності громадянських активістів, які так гучно борються з корупцією", – заявив Луценко.

 

31.05.2017