Порошенко: Кремль капостив нашій Асоціації на кожному кроці.

 

Президент України Петро Порошенко поклав відповідальність за зволікання з остаточною ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та Європейською Унією на Росію.

 

Про це Порошенко сказав у своєму зверненні до українців з нагоди голосування за ратифікацію угоди у Сенаті Нідерландів.

 

"Шлях до цього виявився довгим і набагато складнішим, ніж ми уявляли собі на старті цього процесу. Чому так трапилось? Кремль, уражений хронічною українофобією, капостив нам на кожному кроці. Він використовував всі наявні ресурси: гроші, пропаганду, брехню, інтриги, розвідувальні структури і групи впливу. Йому підігрували антиєвропейські популістські сили всередині Євросоюзу, які використовували наявні бюрократичні зачіпки та витворювали нові. Все це робилося з єдиною метою – унеможливити ратифікацію Угоди, поховати її та, відповідно, – зупинити курс України на возз’єднання з нашою європейською родиною", – сказав Порошенко, згідно з повідомленням АП.

 

Як арґумент глава держави згадав про свіжу заяву Владіміра Путіна, котрий "буквально вчора намагався на очах всієї Європи викрасти [королеву Анну] до російської історії".

 

Петро Порошенко зізнався, що після референдуму у Нідерландах угода виявилася "під реальною загрозою". "До останнього моменту вся дипломатична команда країни боролася за те, щоб зірки на європейському небосхилі стали сприятливо для України", – зазначив глава держави.

 

Президент висловив подяку парламентові Нідерландів, голландському урядові та прем’єр-міністрові Марку Рютте, а також і громадянам Нідерландів, "які під час нещодавніх виборів у масі своїй не підтримали антиєвропейської партії".

 

"Єдиним фронтом ми отримали важливу перемогу. Єдиним фронтом ми відстояли Угоду про асоціацію, дорогу до якої три з половиною роки тому відкрили учасники Євромайдану та Революції Гідності", – резюмував Президент.

 

Зі слів Порошенка, для остаточної імплементації угоди залишилося зовсім трошки: найближчим часом Нідерланди передадуть ратифікаційну грамоту до Брюсселю, а далі Рада ЄС спеціальним рішенням запустить виконання угоди "на повну проектну потужність".

 

30.05.2017