АП закликає Францію не вірити бздурам Путіна про Анну Ярославну.

 

Заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків закликав Францію не вірити заявам президента Росії Володимира Путіна, котрий назвав королеву Анну Ярославну "русской".

 

Про це Шимків написав на своїй сторінці у Facebook. 

 

"Мої дорогі французькі друзі, президент Росії Володимир Путін намагався ввести вас в оману: Анна Київська (у Франції доньку Ярослава загальноприйнято називати Anne de Kiev, – Z), королева Франції, з Києва, а не з Москви. Москви навіть не було тоді", – наголосив Шимків.

 

Заступник голови АП звернув увагу на те, що українська громада у Франції вшановує Анну в Санлісі, де вона заснувала монастир.

 

"До речі, знамените Реймське Євангеліє, котре використовували під час коронацій французьких монархів, було власною книгою Анни з відомої бібліотеки Ярослава Мудрого, її батька – великого київського князя", – додав Шимків.

 

Представник Банкової також закликав звернути увагу на герб батька Анни – тризуб. "Чи ви потребуєте інших доказів українського походження Анни Київської?" – зазначив пан Дмитро. 

 

Напередодні Володимир Путін заявив на спільній прес-конференції з президентом Франції, що королева Анна Ярославна була "русской" і стала першопрохідцем у дипломатичних взаєминах між Парижем і Росією.

 

"Не з поїздки царя Петра до Франції почалася історія російсько-французьких відносин, вона має набагато глибше коріння, – сказав Путін після відкриття виставки до 300-річчя візиту російського царя Петра І до Франції. – Освічена французька публіка знає про "русскую" Анну, королеву Франції; молодша дочка "нашого" великого князя Ярослава Мудрого була дружиною Генріха I і зробила суттєвий внесок у розвиток Франції, будучи однією із засновниць як мінімум двох європейських династій – Бурбонів і Валуа, – одна з яких досі править в Іспанії".

 

У такий спосіб Путін реаґував на слова Макрона про те, що Петро I їздив до Франції переймати європейську культуру.

 

30.05.2017