СБУ звинуватила "Яндекс" у передачі інформації російським спецслужбам.

 

Служба безпеки України звинувачує дочірню структуру російської компанії "Яндекс" у передачі до Росії персональної інформації українських користувачів.

 

Про це йдеться у повідомленні СБУ щодо обшуків, проведених у офісах "Яндекса" в Києві та Одесі.

 

"Правоохоронці встановили, що менеджмент компанії незаконно збирав, накопичував та передавав до Росії персональні дані українських громадян. Зокрема особисті дані, рід занять, спосіб життя, місця перебування, проживання, роботи, дозвілля, джерела та розміри доходів, номери телефонів, електронних адрес та акаунтів у соціальних мережах", – інформує СБУ.

 

Оперативники задокументували, що серед громадян, котрі зазнали кіберстеження, були "співробітники правоохоронних та спеціальних органів, військовослужбовці Збройних Сил України, інших підрозділів, які беруть участь в антитерористичній операції на сході України, працівники органів державної влади та управління".

 

Згідно з матеріалами СБУ, "інформацію передавали спеціальним службам РФ для планування, організації та проведення розвідувальних, диверсійних, інформаційно-підривних операцій в нашій країні на шкоду суверенітетові України, територіальній цілісності та недоторканності".

 

Під час обшуків у "Яндекса" виявили серверне обладнання та документацію, котрі піддадуть експертизі, "що перевірить факти збору, накопичення та передачі російській стороні персональних даних громадян України". Експерти також проаналізують перенаправлення трафіку українських користувачів на російські сервери.

 

Кримінальне провадження відкрито за ст. 111 Кримінального кодексу – державна зрада. 

 

У компанії "Яндекс.Україна" відкинули закиди СБУ. "Ні, у керівництва українського підрозділу не було доступу до персональних даних користувачів", – ідеться у прес-релізі, що його цитує видання Цензор.НЕТ.

 

"Яндекс" не відкидає, що позиватиметься до суду.

 

30.05.2017