Людство зародилося в Європі?

 

Ймовірно, людство з’явилося не в Африці, а Європі – у Східному Середземномор’ї. Нещодавно німецькі вчені надали докази, що підтверджують це припущення: рештки Graecopithecus freybergi (грекопітека) – гомінідів, наділених виразними «людськими» рисами. Скам’янілостям 7 мільйонів 200 тисяч років. Якщо висновки науковців підтвердяться, грекопітек може виявитися взагалі найстарішим із відомих видів давніх людей, повідомили учені в журналі «PloS ONE».




Знайдена в Греції нижня щелепа Graecopithecus freybergi. Зображення: Wolfgang Gerber/ Universität Tübingen​


 

Дотепер було ясно: колиска людства – Східна Африка. Там, згідно з поширеними теоріями, розділилися генеалогічні лінії шимпанзе та людини і виникли перші давні люди. Генетичні розвідки доводять: це відбулося  в період від 5 до 7 мільйонів років тому.

 

Ким же були ці перші люди, відповідь дотепер неоднозначна. Є кілька кандидатів, зокрема ардипітек, якому понад 5 мільйонів років, проте його місце в генеалогічному дереві – суперечливе.

 

Зовсім інакший сценарій нещодавно запропонував Йохен Фусс (Jochen Fuss) з Тюбінгенського університету. Згідно з його варіантом розвитку подій, давні люди не походять з Африки, а зі Східного Середземномор’я. Вихідним пунктом такого припущення є рештки Graecopithecus freybergi, тобто його нижня щелепа та зуб, знайдені в Греції та Болгарії.

 

Дотепер не було з’ясовано, чи в випадку з грекопітеком йдеться про «ще мавпу», чи про «вже людину». Аби відповісти на це запитання, вчені з допомогою комп’ютерної томографії дослідили корені знайдених зубів. Якщо людиноподібні мавпи мають два або три окремі корені для премолярів, то в ранніх людей та людей вони сплавлені – саме це властиве і грекопітекам, як засвідчила розвідка.

 

Крім того, рештки нижньої щелепи засвідчують й інші ознаки зубних коренів, які, на думку дослідників, доводять, що грекопітек міг належати до представників ранніх людей. «Ми самі здивувалися нашим результатам, адже дотепер знали про ранніх людей винятково з Африки, на південь від Сахари», – пояснив Фусс.

 

Нове датування решток засвідчило: грекопітек може бути на сотні тисяч років старшим, ніж найстаріший з африканських давніх людей – сахельантроп з Республіки Чад. Команда вчених змогла датувати осадові послідовності на місцях розкопок в Греції та Болгарії. Виявилися, що їм 7,24 та 7,175 мільйонів років відповідно.

 

«Якщо статус гомініда підтвердять наступні знахідки, то грекопітек стане найстарішим із відомих представників древніх людей взагалі», – констатують учені. Вони вважають цілком імовірним, що вирішальний крок антропогонезу зробили не в Африці, а в Європі.

 

З таким сценарієм узгоджуються дані, згідно з якими саме в той час у Середземномор’ї та Північній Африці радикально змінювався клімат. «Це був початок так званого Мессінського яруса, наприкінці якого висихало Середземне море», – пояснили вчені.

 

Аналіз осаду засвідчив, що тоді сухий клімат Північної Африки призвів до виникнення Сахари. Крихітні рештки рослин, так звані  фітоліти, виявлені у відкладеннях на місцях розкопок грекопітека, засвідчують: і в тогочасній Європі мали б існувати ландшафти савани. «Фітоліти мають сліди сильної сухості, вугільні дослідження засвідчують повторюваність пожеж,– інформує співавтор Ніколай Спассов (Nikolai Spassov) з болгарського Національного природничого музею в Софії. – Взагалі це дає підстави уявляти природу савани. Крім того, разом із грекопітеком виявили рештки пращурів сучасних жираф, газелей, антилоп та носорогів».

 

Тобто грекопітеки, як і їхні сучасники в Східній Африці, проживали в саваноподібних умовах. Чи вони насправді були давніми людьми, на підставі лише двох знахідок неможливо сказати з певністю, хоча німецькі вчені вважають це дуже ймовірним. Вони сподіваються, що наступні розкопки підтвердять їхню категоризацію. Якщо їхній сценарій визнають правдивим, колиска людства – принаймні частково – опиниться у Європі.

 

В усякому разі, випадок із грекопітеком демонструє, що історія людства значно складніша, ніж припускали впродовж тривалого часу. Її лише починають розкривати.

 


Stand die Wiege der Menschheit in Europa?

Eberhard Karls Universität Tübingen, 23/05/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

28.05.2017