Шимпанзе, що подружилися, спільно йдуть у бій

 

Люди у великих групах співпрацюють одне з одним, щоб захищати територію або вести війну. Але з чого почався цей вид комунікації з погляду еволюції? Науковці з Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка та Гарвардського університету продемонстрували, що між соціальними звязками та масштабною співпрацею може існувати звязок: шимпанзе долучаються до близьких партнерів, коли ті воюють проти суперників. Тобто в еволюції здатності співпрацювати серед людей соціальний зв’язок може виявитися суттєвим чинником.




Шимпанзе долучаються до боротьби своїх друзів та родичів. Зображення: Liran Samuni, Taï Chimpanzee Project.


 

Шимпанзе, одні з найближчих родичів людини, співпрацюють на груповому рівні — у змагальницьких протистояннях вони можуть виступати на боці того, з ким не перебувають у родинних відносинах. Залучені до змагань сусідні групи можуть зазнати тяжких тілесних ушкоджень або навіть смерті. Науковці з проєкту Шимпанзе парку Таї спостерігали за трьома спільнотами приматів у Національному парку Таї в Кот-д’Івуарі. Учені задокументували соціальні відносини між тваринами, межі територій, які вони заселяють, та зустрічі сусідніх груп.

 

«Загалом ми проаналізували майже 500 ворожих бійок — вокальних і фізичних — за минулі 25 років, до яких була залучена принаймні одна з трьох місцевих груп, і в результаті яких деякі тварини отримали тяжкі тілесні пошкодження або померли», — сказала Ліран Саміні (Liran Samuni), провідна автор дослідження.

 

Дослідження продемонструвало: як самці, так і самки беруть участь у протистоянні, а ймовірність їхньої участі підвищують три фактори: 1) чисельність інших учасників; 2) участь у бійці родичів по материній лінії; 3) наявність неродинних соціальних зв'язків.

 

«Доєднуючись до бійки, шимпанзе зважають не тільки на те, скільки учасників групи беруть у ній участь, а й те, ким саме є ці учасники. Особливо важливо, чи серед "бійців" є особини, яким шимпанзе довіряють і які підтримують їх у разі нападу», — додала Катеріне Крокфорд (Catherine Crockford), старший дослідник. «Наші результати засвідчують, — продовжує Ларан Самуні, — що і серед шимпанзе може існувати зв’язок між сильними, тривалими відносинами та ризикованими діями — як це спостерігаємо серед людей».

 

«Це дослідження — частина низки розвідок, що вивчають взаємозв’язок між співпрацею всередині групи та конкуренцію з іншою групою, — пояснив Роман Віттіґ (Roman Wittig), керівник проєкту Шимпанзе парку Таї та старший науковий співробітник. — Ми змогли показати, що суперництво з ворожою групою негативно впливає на успіх розмноження шимпанзе та розміри території, яку вони заселяють. З іншого боку, це змагання підвищує єдність всередині групи та зменшує ймовірність того, що комусь доведеться вступати в бій одному (що зумовлене нейрогормоном окситоцином)».

 

Дані проєкту Шимпанзе в парку Таї, що передбачає щоденне стеження за кількома сусідніми спільнотами шимпанзе у довгостроковій перспективі — дуже важливе джерело даних для науковців, які вивчають зумовленість взаємодії на груповому рівні.

 

«На прикладі шимпанзе в парку Таї ми можемо побачити соціальну зумовленість унікальної здатності людини взаємодіяти у великих групах з іншими неспорідненими людьми», — додав Роман Віттіґ.

 


Befreundete Schimpansen kämpfen gemeinsam gegen Rivalen 

www.mpg.de, 22/01/2021

Зреферувала С.К.

06.02.2021