Із задекларованих прокуратурою 10 млрд грн державі повернули лише третину.

 

Із 9,6 мільярда гривень, про які Генеральна прокуратура України звітувала як про кошти, повернуті внаслідок представлення інтересів держави або громадян у суді за 2016 рік, реально повернули 3,8 мільярда.

 

Про це йдеться у результатах дослідження ГО "Наші гроші", повідомляє Український кризовий медіа-центр.

 

У своєму дослідженні проект вивчав копії 5600 судових рішень із додатковими документами, котрі мали підтверджувати сплату коштів і вартість майна, наданих прокуратурою на запит народного депутата Віктора Чумака.

 

"Нашою основною метою було зрозуміти, що прокуратура вважає повернутими грішми. Спершу ми порахували, яким чином рахували вони, а потім почали підтверджувати", – сказав головний редактор сайту "Наші гроші" Олекса Шалайський.

 

З його слів, автори дослідження не були суворими до прокуратури і в тих випадках, коли факт повернення коштів був суперечливим, усе ж зараховували це до активу ГПУ. "Те, що можна було зарахувати до здобутків ГПУ, ми враховували, навіть якщо там були великі сумніви. Однак фінальна цифра, яка у нас вийшла навіть за такої лояльної позиції, – 3,8 мільярда гривень із цих 10", – зазначив Шалайський.

 

Серед судових рішень активісти виявили низку випадків, про котрі не можна сказати, що це досягнення держави унаслідок представницької діяльності прокуратури в судах. Перша категорія – зарахування до поверненої суми вартості майна, яке повернули з оренди чи зберігання, часто – нормативної оцінки землі. Це також стягнення заборгованості і штрафів із державних чи комунальних підприємств на користь держбюджету, коли де-факто "держава повертає державі". Одна із найбільших "історій" – це конфлікт між "Нафтогазом" і "Київенерго". Це також спори між державою і органом місцевого самоврядування, комунальною установою або держпідприємством про право власності на майно; неврахування прокуратурою при підрахунку застосування судом реституції або взаємозарахування боргів державними і комунальними підприємствами.

 

"Три найбільших проблеми – що повертаються гроші з бюджету в бюджет і це рахується як повернення; друга – що «надуваються» цифри за рахунок нормативної оцінки землі у земельних питаннях, і третя – що прокуратура вступає у судових процес тоді, коли це не потрібно. І, за нашим враженням, вступає для того, щоб забезпечити собі планові надходження", – висновує Шалайський.

 

"Ще одна важлива деталь: для підрахунку збитків ГПУ має свою інструкцію, і вона створена таким чином, щоб «надувати» максимальні гроші навіть тоді, коли їх реально не існує; включення нормативної оцінки землі також прописане у інструкції", – додав редактор "Наших грошей".

 

25.05.2017