Україна готова обміняти понад 200 осіб на українських полонених в ОРДЛО.

 

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що українська сторона готова у найкоротші терміни обміняти понад 200 осіб на українських полонених в ОРДЛО.

 

Про це Грицак заявив під час прес-конференції, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Ми готові обміняти більш як 200 осіб, які висловили таке бажання. Ми готові, і Президент готовий підписати указ, щоб забрати наших бранців. Однак це дуже чутливе питання, на ньому дуже багато спекулюють", – сказав голова СБУ.

 

З його слів, російська сторона використовує цю болючу тему у своїх інтересах. Зокрема, СБУ отримує інформацію про те, що росіяни вчать "тих, хто інколи грає роль солдатських матерів, не будучи такими", дають інструкції йти на Банкову під ВР: "Прикуйте себе кайданками до паркану і вимагайте чогось". 

 

Тобто, підсумував Грицак, сьогодні полонені – це механізм політичного тиску. "Ми готові здійснити обмін у найкоротший термін, і ми вже передали 15 бранців добровільно в односторонньому порядку наприкінці минулого року. Але не все, на жаль, від нас залежить", – виправдовується голова СБУ.

 

Між тим, як поінформувала представник України на переговорах тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, російські сили продовжують висловлювати додаткові вимоги до України для звільнення бранців.

 

"Якщо коротко підсумувати те, що відбувалося на гуманітарній підгрупі в Мінську, то представники ОРДЛО заявили, що вони будуть обговорювати списки на звільнення тільки з Віктором Медведчуком, який сьогодні не зміг взяти участі у засіданні", – повідомила Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

З її слів, ватажки ОРДЛО вимагають продовження процедури верифікації, зокрема підтвердження з боку осіб, котрі вже перебувають на волі. "Це повна маячня, звичайно, адже ані українське законодавство, ані міжнародне гуманітарне право не дозволяє силоміць переміщати чи опитувати вільних перед законом людей... Ми провели ретельний аналіз списків осіб, яких вимагають звільнити представники ОРДЛО. Серед цих людей кілька сотень відмовляються переїжджати на окуповані росіянами території. Ті, хто в тюрмі, – підтвердили своє небажання. Ті, хто на волі, й так не хочуть переїжджати, бо хотіли б – переїхали б", – обурилася Геращенко.

 

"Також ОРДЛО внесли в списки своїх вимог тих, хто не має жодного відношення до інспірованого на Донбасі конфлікту: починаючи від "беркутівців", причетних до вбивств на Майдані, і закінчуючи просто вбивцями у Запоріжжі чи Вінниці, а також тими особами, що були причетні до трагічних подій в Одесі! Очевидно, що ці злочинці не можуть потрапити під звільнення: вони не мають жодного відношення до мінського процесу і не можуть розглядатися в рамках мінського процесу", – заявила парламентар.

 

Зі слів Геращенко, Україна так і не отримала інформації про 128 заручників, яких утримують на території ОРДЛО: "Де вони, що з ними, чи включені вони в списки на звільнення".

 

"Ми готові у червні вийти на звільнення. Головне – згода і бажання іншої сторони, якої сьогодні не було продемонстровано", – резюмувала пані Ірина.

 

25.05.2017