Тіллерсон: Росія не повернеться до G8, поки не вступиться з України.

 

Державний секретар США Рекс Тіллерсон заявив, що головною передумовою для повернення Росії до "Великої вісімки", котра наразі функціонує у складі семи членів як G7, є виконання мінських домовленостей та відновлення суверенітету України.

 

Про це Тіллерсон сказав у середу під час розмови з журналістами в рамках міжнародного турне з президентом Дональдом Трампом, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Вони були виключені або виведені з групи [Group 8] через ситуацію в Україні, отже, я думаю, для возз'єднання їм слід вирішити ситуацію в Україні. І ми достатньо чітко дали зрозуміти, що це означає", – заявив голова зовнішньополітичного відомства США.

 

Він уточнив, що для росіян це означає "просуватися вперед за мінськими домовленостями, імплементувати їх та відновити суверенітет України".

 

Нагадаємо: "Група восьми", або "Велика вісімка", – це неофіційний форум лідерів найрозвинутіших економік світу, який існував до 2014 року. Три роки тому мав відбутися саміт G8 у Сочі, однак через агресію проти України Росію виключили з групи. Наразі форум існує як G7, членами якого є Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція і Японія.

 

Наступний саміт G7 запланований на четвер, 25 травня, у містечку Таорміна на острові Сицилія, Італія.

 

25.05.2017