НАТО частково долучиться до коаліції боротьби з ІДІЛ.

Про це йдеться в плані дій до майбутнього саміту НАТО, який посли країн-членів Альянсу схвалили в середу, 24 травня.

 

 

У плані йдеться про те, що НАТО погоджується розширити місію розвідувальних літаків AWACS, які зараз дислоковані на авіабазі Інджірлік в Туреччині й патрулюють повітряний простір над Сирією та Іраком. Надалі літаки-розвідники постачатимуть інформацію військово-повітряним силам учасників коаліції боротьби з «Ісламською державою», – повідомило видання FOCUS.

 

Щоправда, обговорили й винятки. Зокрема, AWACS’и не надаватимуть інформації, якщо авіація коаліціянтів запланує здійснювати бомбардування. Окрім того, погоджений в Брюсселі план дій поки що не передбачає участі НАТО в безпосередніх бойових сутичках із джихадистами.

 

За словами одного з дипломатів, цей план буде офіційно затверджений главами держав і урядів країн НАТО в Брюсселі 25 травня. У цьому саміті вперше візьме участь президент США Дональд Трамп, який домагається від Північноатлантичного альянсу активнішої боротьби з міжнародним тероризмом.

 

Нагадаємо, що коаліція боротьби з терористичним угрупованням «Ісламська держава» була сформована під проводом Сполучених Штатів 2014 року. До її складу входять 68 країн, зокрема й усі 28 держав-членів НАТО. У той же час саме НАТО формально поки що не входить до складу коаліції як єдиний блок.

24.05.2017