Родина Суркісів відсудила у "Приватбанку" мільярд через націоналізацію.

 

Національний банк України висловив обурення рішеннями судів щодо неправомірності входження держави в капітал "Приватбанку" та процедури bail-in (зокрема рішенням за позовом родини Суркісів).

 

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

 

"Національний банк наголошує, що усі рішення щодо Приватбанку були прийняті винятково в рамках спеціальної процедури, передбаченої статтею 41-1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Національний банк звертатиметься до судів вищих інстанцій з оскарженням подібних неправосудних рішень та впевнений у законності проведеної процедури bail-in", – зазначили у Нацбанку.

 

Як повідомила напередодні аґенція "Українські новини", 17 травня Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав "Приватбанк" повернути особисто сім'ї Суркісів 1,048 млрд гривень, 266,2 тис. доларів і 8 тис. євро. Авторами позову були Ігор і Григорій Суркіси, Рахміль (батько Ігоря та Григорія), Марина (дочка Ігоря), Світлана (дочка Григорія) Суркіси та Поліна Ковалик (дружина Григорія). Вони вимагали скасувати рішення НБУ №105 від 13 грудня 2016 року, котрим були визнані інсайдерами "Приватбанку".

 

На етапі роботи тимчасової адміністрації в банку провели процедуру конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in). З матеріалів суду випливає, що Ігор Суркіс мав у "Приватбанку" рахунок на 151 млн грн, Поліна Ковалик – 514,1 млн, Григорій Суркіс – 163,1 млн, Марина Суркіс – 174,5 млн, Рахміль Суркіс – 44,8 млн.

 

Також вони вимагали повернути їм 266,2 тис. доларів і 8 тис. євро ненарахованих відсотків за депозитами.

 

17 травня суд визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними із "Приватбанком" особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора "Приватбанку", які стосувалися рахунків фізосіб.

 

Суд ухвалив стягнути на користь родини Суркісів зазначені суми.

 

24.05.2017