Туреччина має намір накласти вето на співпрацю НАТО з Австрією.

Внаслідок цих дій Анкари буде заблоковано кооперацію Північноатлантичного альянсу ще з чотирма десятками країн.

 

 

Туреччина за допомогою свого права вето домагається, щоб Австрію на невизначений час було вилучено з усіх важливих партнерських програм НАТО, а австрійські вояки більше не могли брати участі у спільних навчаннях з арміями Альянсу – повідомило видання Die Welt.

 

Приводом для таких дій Анкари стали постійні вимоги Відня припинити перемовини про вступ Туреччини до ЄУ і жорстка критика турецького президента Реджепа Таїпа Ердоґана з боку австрійських політиків. 

 

25 травня у Брюсселі розпочнеться саміт НАТО за участі 28 лідерів країн-членів. Саме на ньому Ердоґан, згідно зі заявою турецької влади, й має намір заблокувати співпрацю Альянсу з Віднем.

 

Офіційні представники влади Туреччини запевняють, що ухвалені їхньою країною заходи стосуються тільки Австрії і не зачіпають інших партнерів Альянсу. Але в брюссельській штаб-квартирі НАТО так не вважають і мають намір знайти засоби протидії цьому турецькому демаршу. Брюссель планує реформувати організацію своєї співпраці з 41 державою-партнером в Європі, Азії та колишніх радянських республіках, таких як Грузія й Україна. Передбачається, що відносини з кожною з цих країн будуть переглянуті й знову підтверджені. 

 

«Безвідповідальна поведінка Туреччини тільки зміцнює впевненість в тому, що Туреччина ще дуже далека від того, щоб бути частиною Євроунії», – так відреагував міністр оборони Австрії Ганс Пітер Доскозіл на рішення Анкари.

 

Тим часом конфліктні питання з Туреччиною в рамках НАТО на цьому не вичерпуються. Свої претензії до Анкари має і Німеччина – через відмову допустити німецьких депутатів до військовослужбовців Бундесверу, котрі служать на авіабазі НАТО Інджірлік у Туреччині. Голова фракції СДПН у Бундестазі Томас Опперман заявив: «Якщо канцлерці Меркель у четвер на саміті НАТО не вдасться змусити Туреччину змінити позицію, Німеччині знадобляться альтернативні місця дислокації».

24.05.2017