Супрун квапить парламент із медичною реформою.

 

В. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун закликала народних депутатів ухвалити медичну реформу до кінця червня, інакше медицина залишиться у незмінному стані щонайменше аж до 2019 року.

 

Про це Супрун сказала в інтерв'ю "5-му каналу"

 

"Ми дуже часто повідомляємо і депутатам, і громадянам, що дуже важливо, аби законопроекти були прийняті до кінця червня, бо від 1 липня розпочинається реформа на рівні первинної ланки. Потрібно змінити бюджетний кодекс і по-іншому оплачувати послуги на первинній ланці", – пояснила Супрун.

 

Зараз, зі слів очільниці міністерства, після того як Верховна Рада на голосуванні 18 травня не внесла до порядку денного законопроектів щодо медичної реформи, запропоновано створити робочу групу, до якої увійдуть народні депутати з усіх коаліційних фракцій (зокрема й БПП, котра дала лише половину голосів із числа фракції), яка розгляне запропоновані законопроекти та внесе свої зауваження.

 

"Але законопроекти вже зареєстровані і, як я розумію регламент Верховної Ради, їх виносять на порядок денний, обговорюють у комітетах, а якісь зміни вносять між першим і другим читаннями", – зауважила в. о. міністра.

 

Вона наголосила на тому, що реформу системи охорони здоров'я готували протягом останніх двох років – із 2015-го. За цей час над пропозиціями до концепції медреформи, яку уряд затвердив у листопаді минулого року, працювали як міжнародні експерти, так і фахівці МОЗ та профільні народні депутати. Перед внесенням концепції на розгляд Кабінету Міністрів її ухвалила колегія Міністерства охорони здоров'я. Також були проведені парламентські слухання "Про реформу охорони здоров'я в Україні". Тобто, за словами очільниці МОЗ, народні депутати мали б знати, що саме пропонують у цих документах, і мали час на внесення своїх пропозицій, зауважень ще на етапі роботи над концепцією.

 

З її слів, якщо зазначені документи не будуть схвалені на поточній сесії Верхової Ради, розпочати реформу системи охорони здоров'я Україна зможе не раніше 2019 року. У 2019-му мають відбутися чергові вибори до Верховної Ради, під час яких, за традицією, ніяких реформ не проводять.

 

Аґенція "Укрінформ" нагадує: у квітні уряд зареєстрував у Верховній Раді пакет законопроектів, ключовим серед яких є законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг, яким впроваджують оплату за лікування кожного конкретного пацієнта, так званий принцип "гроші за пацієнтом". 

 

Зокрема, документом пропонують запровадити державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів повністю або частково за рахунок бюджетних коштів. Гарантії надають незалежно від будь-яких додаткових критеріїв: усім громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України, особам, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, які потребують додаткового захисту.

 

Запроваджують поняття "державного гарантованого пакету" – тобто чітко визначеного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які будуть оплачувати за рахунок державного бюджету. 

 

Повній оплаті будуть підлягати медичні послуги та лікарські засоби на рівні первинної та екстреної (близько 80% усіх звернень громадян), а також паліативної медичної допомоги.

 

Частково будуть оплачувати послуги на вторинному і третинному рівнях (при цьому компонент медичної допомоги навіть на цих рівнях завжди буде оплачувати держава).

 

Оплата медичних послуг та лікарських засобів державою буде здійснюватися через механізм державного солідарного медичного страхування.

 

Страхування буде реалізовуватись за рахунок коштів державного бюджету.

 

22.05.2017