Росія поскаржилася в СОТ на українські санкції.

 

Росія скерувала до Світової організації торгівлі запит на проведення консультацій у зв'язку з обмеженнями щодо РФ, які вводить Україна, зокрема щодо санкцій, котрі були введені указом Президента України.

 

Про це заявив міністр економіки Росії Максім Арєшкін, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Російське представництво при СОТ у Женеві скерувало до органу з вирішення спорів СОТ і уряду України запит на проведення консультацій у зв'язку з обмеженнями, заборонами, особливими вимогами і процедурами щодо російських товарів, послуг та осіб на українському ринку, які постійно вводять, починаючи з 2014 року, а також щодо транзиту через Україну", – сказав Арєшкін після зустрічі з главою СОТ Роберто Азеведо в Ханої.

 

"На території України заборонено або дискримінаційним чином обмежено діяльність сотень російських компаній-виробників і постачальників товарів і послуг. Серед них – машинобудівні, банки, постачальники різних послуг, зокрема в мережі Інтернет, постачальники програмного забезпечення, авіакомпанії та багато інших", – сказав міністр.

 

"Так само ми класифікуємо обмеження на операції з українською валютою, заборону на акредитацію журналістів російських новинних агентств та інших ЗМІ", – додав чиновник.

 

Міністр юстиції України Павло Петренко з цього приводу заявив: те, що Росія направила до органу з вирішення спорів Світової організації торгівлі (СОТ) запит на проведення консультацій, свідчить про ефективність дій офіційного Києва.

 

"Наша позиція дуже чітка: ми маємо право робити такі обмеження, і ці обмеження стосуються національної безпеки. Якщо Росія впадає в істерію про те, що їхні економічні права порушені тим, що ми запровадили чергові санкції та заблокували частину... яку контролює ФСБ ("ВКонтактє", "Однокласснікі"), то, напевно, ці санкції ефективні, якщо Росія так стривожилася на таку дію української влади", – сказав Петренко.

 

Міністр зазначив, що українська сторона продовжить процес блокування низки сайтів та соцмереж, які потрапили під санкції. "Українські громадяни якось проживуть без "Одноклассніков" і "ВКонтактє", і нічого страшного з нами не станеться", – сказав очільник Мін'юсту.

 

22.05.2017