Суд задовольнив позов журналістки проти СБУ.

 

Львівський окружний адміністративний суд учора, 18 травня, задовольнив позов журналістки сайту «Наші гроші. Львів» Юлії Костюк до Служби безпеки України у справі про відмову в наданні декларацій про доходи керівництва обласного управління СБУ, інформує видання.

 

Ще у 2016 році СБУ відмовилася надати копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014-й та 2015 рр. начальника Управління Служби безпеки України у Івано-Франківській області Дідуха Петра Олексійовича та його заступників. Підставою для відмови було вказано те, що інформація про особу не може бути поширена без її згоди, а інформація про особовий склад СБУ, який займається оперативно-розшуковою, розвідувальною або контррозвідувальною діяльністю, належить до державної таємниці.

 

Справу розглядав суддя Андрій Гулик. Вчора суд виніс рішення про те, що дії СБУ є протиправними і зобов’язав надати копії запитуваних документів.

 

Відповідно до ч.7 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений. У запиті була відсутня інформація про оперативних співробітників СБУ, запитана інформація стосувалася виключно публічних осіб – керівного складу регіонального управління.

 

Рішення ще не набрало чинності, протягом десяти днів після отримання повного тексту рішення СБУ може подати апеляційну скаргу.

 

Юридичну допомогу «Наші гроші. Львів» надавав «Інститут розвитку регіональної преси», адвокатом Юлії Костюк виступав відомий медіа-юрист Юрій Ничка.

19.05.2017