Суд відмовився організовувати відеоконференцію з Януковичем на умовах екс-президента.

 

Оболонський суд Києва відмовився звертатися до Росії про міжнародну правову допомогу для офіційного відеовключення з Віктором Януковичем на судовому процесі за звинуваченням екс-президента у державній зраді.

 

Таке рішення оголосив головуючий суддя Владислав Дев'ятко, повідомляє "Українська правда".

 

"Суд ухвалив клопотання про міжнародну правову допомогу та звернення до мін'юсту РФ та Ростовського обласного суду відмовити. Суд надав Януковичу право брати участь шляхом відеоконференції не лише через Skype. Віктор Янукович міг вийти на будь-який відеоконференцзв'язок", – зазначив суддя.

 

Адвокати Януковича апелювали до того, що під час відеозв'язку хтось має встановити особу екс-президента. "Ми маємо чути його думку, його пояснення у підготовчому засіданні. Він має висловити думку щодо клопотань про виклики свідків", – додав адвокат Віталій Сердюк.

 

Водночас прокуратура заперечувала щодо клопотання захисту. "Захисниками йде маніпуляція щодо участі чи не участі свого підзахисного", – зазначив прокурор Руслан Кравченко.

 

Раніше Оболонський суд дозволив Віктору Януковичу брати участь у засіданні суду шляхом відеоконференції і для цього переніс засідання на 18 травня. Однак Ростовський суд заявив, що має отримати офіційне звернення від Оболонського суду для того, аби організувати відеозв'язок.

 

Наразі у судовому процесі оголосили перерву до 29 травня. Захисники Януковича заявили, що вони не встигають за сьогодні ознайомитися з обвинувальним актом і додатками до нього, у яких нараховується 717 сторінок, відтак подали до суду клопотання про перенесення підготовчого судового засідання у цій справі для того, щоб захист встиг ознайомитися з усіма матеріалами, які має прокуратура.

 

"Суд ухвалив клопотання захисту задовольнити і надати захисту час та можливість ознайомитися з матеріалами прокурора. Суд оголошує перерву в засіданні до 10:00 29 травня", – сказав Дев'ятко, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

Після засідання прокурори заявили, що захист Януковича навмисне затягує розгляд справи і маніпулює в коментарях щодо відеозв’язку. "Суд надав Януковичу можливість брати участь у судовому засіданні, надав доступ до правосуддя, а саме – без правоохоронних органів РФ та суду РФ, щоб вони не затягували сам процес... Оболонський райсуд, можна навіть сказати, прийняв європейське рішення щодо надання можливості Януковичу брати участь у засіданні по справі. Але брати участь у відеоконференції – лише його право, а не обов'язок, і він цим правом не скористався", – прокоментував Руслан Кравченко.

 

"Сьогодні вся Україна і український народ побачили, як "щиро" хоче Янукович брати участь у цьому судовому засіданні, не вийшовши на відеозв'язок із Оболонським райсудом", – сказав прокурор.

 

Він додав, що у Януковича було три можливості взяти участь у судовому засіданні: через Skype (логін і пароль надали виключно Януковичу); шляхом передачі свого ноутбука від суду із спеціальною суддівською програмою для такого відеозв'язку Януковичу; встановлення програми на ноутбук Януковича чи адвокатів. "Його заяви… вони пусті", – стверджує прокурор.

 

18.05.2017