Прокуратура: Після Майдану Янукович тікав до Росії двічі.

 

Слідча група у справі про розслідування злочинів проти Майдану оперує інформацією, що по завершенні Революції гідності Віктор Янукович двічі тікав на територію Росії – 22 лютого з Донеччини і 24 лютого з Криму.

 

Про це сказав начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління спеціальних розслідувань департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури Олексій Донський у інтерв'ю російському виданню "Новая ґазєта".

 

"Насправді він потрапив туди двічі. Першого разу – вночі з 22-го на 23 лютого 2014 року. Із селища Урзуф Донецької області, що на березі Азовського моря, його разом із Клюєвом, частиною особистої охорони і свитою (йдеться про цивільну дружину Януковича Любов Полежай, – Z.) двома гелікоптерами повітряних сил Росії перекинули в Єйськ. Яким чином цих гелікоптерів не виявили українські прикордонники – питання відкрите. На території РФ Янукович перебував 10–12 годин, здійснив внутрішній переліт країною, із Єйська в Анапу, вже на військово-транспортному літаку. Чи зустрічався з кимсь із російської влади, сьогодні не доведено. Біля 13:00 за Києвом він вилетів із Анапи у Гвардійське, на військовий аеродром під Сімферополем, котрий у той час перебував під орендою Чорноморського флоту Росії", – сказав Донський.

 

Зі слів слідчого, на базі флоту Янукович перебував вночі з 23-го на 24 лютого, "і вже тоді військовим кораблем ЯФ попрямував знову на територію [Російської] Федерації". З його слів, до міґрацій горе-президента мали стосунок "силові" відомства Росії й охорона Володимира Путіна. "У нас є докази щодо генерала російської армії, котрий керував операцією пересування Януковича з Донецької області у Краснодарський край і звідти у Крим. Встановлено й особу людини із охорони президента Росії. Ці двоє курували групу виконавців, водночас координуючи їхні дії з начальником охорони Януковича Кобзарем і працівником охорони Бернацьким", – додав Донський.

 

Слідчий наголосив, що Росія цілковито контролювала дії Януковича й планувала аґресію проти України з залученням "двічі леґітимного".

 

"У нас є певна інформація. Розкривати деталі не маю права: слідство триває... Все, що можу сказати: рішення Янукович приймав не з власної ініціативи. Якби він збирався просто втекти від міфічної загрози, то зробив би це ще із Харкова. На невдалий з'їзд південного сходу (нагадаємо, що в Харкові відбувався з'їзд депутатів місцевих рад південно-східних областей, та, згідно з висновком Донського, "все пішло не за сценарієм", – Z) приїжджав керівник думського комітету у закордонних справах Пушков, там був голова аналогічного комітету Совфєда Маргєлов, низка губернаторів із реґіонів Росії. [Якби Янукович] піднявся з ними на дипломатичний борт – ніхто би не зачепив", – пояснив представник слідства.

 

"Кажучи про втручання Росії в події в Україні, треба виокремити важливу обставину. Янукович не залишився в Донецьку, на своїй вотчині, а полетів у Крим. Тому що з 18 лютого, з першої крові на Майдані (побоїще під час "мирної ходи" до Верховної Ради і початок штурму Майдану, – Z), вже слідував вказівкам за сценарієм, котрий йому нав'язували", – наголосив Олексій Донський.

 

Слідчий зазначив, що слідство трактує "воєнний сценарій на Донбасі" як "єдиний сценарій із убивствами 20 лютого на Майдані".

 

Також, зі слів Донського, 20 лютого Янукович бачився у Межигір'ї з помічником Путіна Владиславом Сурковим.

 

У лютому 2014 року Сурков спілкувався із головним олігархом горе-президента Рінатом Ахметовим. Як каже Донський, Ахметов відмовляється надавати сприяння слідству. "Скажу відверто: я навряд чи ділився б такою інформацією зі ЗМІ (про розмову Суркова й власника SCM, – Z), якби Рінат Ахметов дав правдиві або принаймні правдоподібні покази про мету і предмет зустрічі", – сказав Донський.

 

18.05.2017