Європарламент вимагає перевірити Угорщину щодо європейських цінностей.

Євродепутати ухвалили у середу, 17 травня, відповідну резолюцію.

 

                                       прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

 

За документ проголосувало 393 парламентарі, проти – 221, 64 утрималося. Що цікаво: за резолюцію проголосувала більша частина членів фракції Європейської народної партії, до якої, зокрема, належить урядова угорська партія FIDESZ – повідомив телеканал ORF.

 

У документі міститься заклик запустити процес перевірки щодо Угорщини, щоби визначити відповідність дій влади цієї країни європейським цінностям. Тепер детальнішу резолюцію з цього питання повинен підготувати комітет Європарламенту з громадянських свобод, права і внутрішніх справ.

 

Окрім того, євродепутати в своїй резолюції закликали угорський уряд скасувати жорсткі закони щодо біженців і неурядових організацій, а також досягти компромісу з владою США, щоби приватний Центрально-Європейський університет в Будапешті (який ще називають «університетом Сороса») зміг продовжити роботу.

 

Також у документі Європарламенту міститься заклик до Європейської комісії ретельно перевіряти витрачання коштів Євроунії урядом Угорщини.

 

Нинішня резолюція Європарламенту фактично закликає запустити процес, передбачений п. 1 ст. 7 Договору про Європейську Унію. Результатом цього процесу може стати висновок про те, що дотримання європейських цінностей у якійсь із країн ЄУ перебуває під загрозою. Якщо в ході цього процесу не вдасться досягти прийнятних домовленостей, то буде задіяно наступний пункт ст. 7, у якому мова йде вже про констатацію наявного недотримання європейських цінностей. Тільки після цих процедур, які можуть тривати не один рік, може бути піднято питання про санкції щодо країни-порушника, передбачених в п. 3 ст. 7 Договору про Європейську Унію. Один із можливих штрафних заходів – у Будапешта може бути відкликано право голосу в Європейській раді.

17.05.2017