Турчинов звинуватив російські соцмережі в участі у аґресивній війні.

 

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов заявив, що Росія використовує соціальні мережі для незаконного збирання інформації, здійснення інформаційної аґресії проти України, "кондової пропаґанди" та вербування аґентури.

 

Про це йдеться у заяві Турчинова, поширеній прес-службою РНБО.

 

Виправдовуючи рішення Радбезу щодо санкцій, Олександр Турчинов згадав і про те, що через російські соцмережі найбільше поширюється піратський контент, "і Україна як європейська країна має цьому протидіяти".

 

Секретар РНБО звернувся до українських інтернет-провайдерів із закликом не чекати інформаційного листа від Служби безпеки, а "з натхненням починати виконувати рішення РНБО України і вже сьогодні починати блокувати російський санкційний контент". "Це ваш внесок у захист країни", – сказава він, додавши, що декотрі провайдери вже почали "вимикати" російські соцмережі.

 

"Ми захищаємо Україну не тільки на полі бою, а й від інформаційної та кібернетичної агресії, яка не менш небезпечна, ніж військова", – пояснив Турчинов. "Я переконаний, що всі ми маємо захищати нашу країну всіма доступними засобами", – наголосив секретар РНБО.

 

Олександр Турчинов, коментуючи стурбованість українського бізнесу щодо заборони кількох допоміжних програм для ведення внутрішніх справ, зокрема бухгалтерських, заявив, що приватному сектору не заборонятимуть використовувати вже закуплене обладнання (як же тоді скандал із Drgon Capital? – прим. Z).

 

"Деякі програмні продукти російського виробництва використовуються для кібершпигунства, поширення небезпечних вірусів і кібернетичних атак", – прокоментував Турчинов.

 

Він пояснив, що приватним підприємцям, які використовують російські програмні продукти, зокрема для бухгалтерського обліку, "ми можемо лише рекомендувати не робити цього; але те, що стосується державних установ, – вони будуть терміново переводитися на програмний продукт від вітчизняного виробника".

 

Турчинов вважає, що український програмний продукт "якісний", крім того, альтернативою російському може стати і європейське програмне забезпечення.

 

Міністерство інформаційної політики теж назвало виправданою заборону російських соцмереж.

 

"Міністерство інформаційної політики України незмінно вважає ключовою цінністю свободу вираження думки та робить максимум для захисту ЗМІ та журналістів. Водночас, враховуючи надані факти та дбаючи про безпеку країни, рішення РНБОУ відповідає завданням, які сьогодні стоять перед державою з проблематики територіальної цілісності та соціального захисту. Такі ресурси, як «Вконтакте», «Одноклассники», «Яндекс», «Мэйл.РУ ГРУП» давно вже використовуються російськими спецслужбами як інструмент гібридної війни", – заявив державний секретар МІП Артем Біденко.

 

Напередодні також Президент України Петро Порошенко закликав українців негайно виходити з російських соціальних мереж з міркувань безпеки. Голова держави повідомив про припинення роботи своїх сторінок на підсанкційних сайтах.


"Масовані кібератаки РФ по всьому світу, зокрема – нещодавнє втручання у виборчу кампанію у Франції, вказують, що прийшов час діяти інакше і більш рішуче. Українські інтернет-провайдери мають припинити надавати доступ до «Вконтактє», «Однокласники», «Яндекс» та інших російських сервісів", – написав Порошенко у себе на профілі у "ВКонтактє".

 

17.05.2017