ВР заборонила "георгіївську стрічку".

 

Верховна Рада України запровадила адміністративну відповідальність за пропаґанду "георгіївської стрічки" – від штрафу до адміністративного арешту.

 

Зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення на засіданні парламенту 16 травня підтримало 238 народних депутатів, інформує "Радіо Свобода"

 

Документ передбачає, що публічне використання, демонстрація або носіння "георгіївської стрічки" матиме наслідком накладення штрафу від 50-ти до 150-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850–2550 гривень). За повторні такі дії передбачений штраф до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 гривень) або адміністративний арешт на строк до 15 діб із конфіскацією стрічки чи її зображення.

 

Положення нової статті Кодексу про адміністративні правопорушення не поширюються на випадки використання "георгіївської стрічки" на документах державних органів, виданих до 1991 року, в експозиціях музеїв, на оригіналах бойових прапорів, на державних нагородах, якими нагороджували до 1991 року й протягом 1991–2015 років у зв’язку з річницями подій Другої світової війни, на могильних спорудах.

 

У пояснювальній записці до документа запровадження адмінпокарання пояснюється тим, що "«георгіївська стрічка» стала в Україні символом російської окупації та агресії".

 

"Прийняття проекту закону України сприятиме посиленню охорони громадського порядку, уникнення провокацій з використанням «георгіївської» (гвардійської) стрічки. При цьому будуть забезпечені права осіб, які мають законне право на використання гвардійської стрічки та її зображення (наприклад, ветерани, нагороджені орденом Слави)", – йдеться у пояснювальній записці.

 

16.05.2017