Дональд Трамп міг розкрити Росії таємну інформацію про ІДІЛ.

Про це написали у вівторок, 16 травня, газети Washington Post і New York Times з покликом на неназваних чиновників у Вашингтоні.

 

 

Йдеться про зустріч президента США Дональда Трампа з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і послом Росії в США Сергієм Кисляком в Овальному кабінеті Білого дому. За однією з версій, глава американської держави нібито передав своїм співрозмовникам секретну інформацію, яка стосується екстремістського угруповання «Ісламська держава». За другою – лише похвалився нею, але вже й цього, за твердженням видань, вистачило б, аби наразити на небезпеку вкрай важливе джерело, яке постачає розвідувальні дані про терористичне угруповання.

 

Що більше, як пише Washington Post, йдеться про відомості, які були здобуті не американськими аґентами, а надані партнером США в рамках «домовленості про обмін інформацією, яка вважається настільки конфіденційною, що її деталі не розголошувалися навіть союзникам». Самі співробітники уряду США мали лише обмежений доступ до цих даних. Партнер не давав Вашингтону дозволу на надання цієї інформації Росії,наголосили джерела видань, тому дії Трампа ставлять під питання подальшу співпрацю з союзником США, який має доступ до внутрішньої діяльності ІДІЛ. 

 

Відомо теж, що після зустрічі американського президента з представниками російської сторони високопоставленим чиновникам США довелося вжити заходів для зменшення шкоди від розкриття зазначеної інформації. Зокрема вони телефоном повідомили про те, що трапилося, Центральне розвідувальне управління й Аґенцію національної безпеки.

 

Білий дім, своєю чергою, рішуче спростовує інформацію зазначених видань. Радник з національної безпеки США Ґерберт Макмастер й інші члени адміністрації заперечують, що президент розкрив секретну інформацію російським чиновникам в Овальному кабінеті.

 

«Інформація, опублікована Washington Post, є помилковою. В жодному випадку не обговорювалися джерела і методи розвідки, і президент не розкрив жодної військової операції, яка не була б широко відома. Я був там. Цього не сталося», – запевнив Макмастер.

 

Заступниця радника президента з нацбезпеки Діна Павелл, яка брала участь у зустрічі, про яку йдеться, назвала інформацію про розголошення Трампом секретних даних «брехнею». За її словами, на зустрічі президента США з російським міністром Сергієм Лавровим і послом Росії в США Сергієм Кисляком обговорювали тільки спільні для Росії і США загрози.

 

Держсекретар Рекс Тіллерсон заявив, що він також був присутній на зустрічі 10 травня з російським міністром закордонних справ і російським послом. Керівник зовнішньополітичного відомства США підтримав слова Макмастера, додавши, що «було обговорено широке коло питань, серед яких спільні зусилля і загрози щодо боротьби з тероризмом».

16.05.2017