Контактна група обговорила підсумки верифікації бранців.

 

Тристороння контактна група на переговорах у Мінську обговорила підсумки верифікації списку осіб, котрі скоїли злочини, однак надаються для помилування у рамках українського законодавства задля звільнення українських заручників.

 

Про це повідомила прес-секретар голови української делеґації Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook.

 

Процес верифікації тривав два тижні між 28 квітня та 12 травня. За цей час спеціальна група відвідала 37 пенітенціарних закладів, подолавши 14 тисяч кілометрів.

 

"Всі сторони підкреслили: зроблено велику роботу, в котрій приймали участь представники ОБСЄ, СБУ, офісу українського омбудсмена і декілька матерів тих, хто перебуває в українських пенітенціарних закладах", – поінформувала Оліфер.

 

Зі слів речниці, після верифікації виявилося, що кількасот осіб не мають бажання перебиратися на територію ОРДЛО. Вона запевнила, що опитування в'язнів відповідало міжнародним стандартам, було дотримано як принципи конфіденційності, так і норми міжнародного гуманітарного права. 

 

Утім, під час переговорів у Мінську представники ОРДЛО висловили сумнів у небажанні цих осіб переходити на непідконтрольну Україні територію.

 

"В якості жесту доброї волі пані Лутковська (Уповноважена Верховної Ради з прав людини, – Z) перевірить цю інформацію і дасть свій висновок. Остаточні результати опрацює ОБСЄ", – зазначила Оліфер.

 

Українська сторона наполягає на невідкладному узгодженні списків і конкретизації дати звільнення українських заручників.

 

16.05.2017