Порошенко: Ми знайдемо достатньо аргументів для Росії щодо Мінська.

 

Президент України Петро Порошенко вважає, що "нормандський формат" мусить узяти до уваги низку нових обставин щодо ситуації на Донбасі й напрацювати з урахуванням цих факторів дорожню карту для впровадження мінських угод.

 

Про це Порошенко заявив під час прес-конференції у неділю, повідомляє "Укрінформ".

 

"Багато є нових обставин, які ми маємо взяти до уваги в "нормандському форматі". Чого ми добиваємося? Ми наголошуємо на необхідності складення й ухвалення дорожньої карти "мінського процесу": що і коли має відбутися. Упевнений, що ми знайдемо порозуміння, компроміс і знайдемо достатньо аргументів для Російської Федерації, щоб ця дорожня карта була представлена", – сказав голова держави.

 

З його слів, такими новими обставинами є указ Путіна про визнання фейкових документів так званих "ДНР" і "ЛНР", розширення рублевої зони на окуповані території Донбасу, так звана "націоналізація" українських підприємств тощо.

 

Водночас Порошенко наголосив, що єдиний, хто заважає напрацюванню Дорожньої карти по "Мінську", – це Росія. "Ми не бачимо жодних конструктивних кроків, понад те, відбуваються жахливі події, як трапилося [в Авдіївці]", – наголосив Президент.

 

"Постійна модифікація позиції російської сторони свідчить про кардинальне небажання звільняти українських заручників, незважаючи на абсолютно чіткі зобов’язання, які Росія взяла на себе в мінських угодах. Це є додатковою аргументацією нашим партнерам зі Сполучених Штатів Америки, з Євросоюзу щодо твердої необхідності продовження санкцій проти Російської Федерації у зв’язку з невиконанням мінських угод", – зазначив Порошенко.

 

Президент наголосив, що нині на окупованих територіях України незаконно утримують понад 100 осіб. "Ми робимо рішучі кроки для того, щоби в форматі тристоронньої контактної групи вийти на повернення наших хлопців і дівчат додому", – запевнив Порошенко.

 

Голова держави, відповідаючи на питання про свої контакти з адміністрацією Сполучених Штатів, заявив, що до "нормандського формату" залучатимуть і Вашингтон. "Хочу прибрати будь-які дискусії про те, що, може, нам було би більш ефективно залучити Сполучені Штати Америки до "нормандського формату". Я наголошую – вони залучені були і будуть", – сказав Порошенко.

 

Вкінці цього тижня Президент планує візит до Берліна, під час котрого обговорить із канцлером Німеччини Анґелою Меркель підготовку засідання у "нормандському форматі".

 

15.05.2017