У ЦВК підтверджують депутатські повноваження Артеменка.

 

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявив, що народний депутат Андрій Артеменко може відвідувати Верховну Раду після позбавлення його українського громадянства, поки депутати не проголосують за позбавлення його мандата.

 

Про це Магера сказав у коментарі телеканалу "112 Україна".

 

"Згідно зі статтею 81 Основного закону України, припинення громадянства України одночасно фактично не призводить до дострокового припинення повноважень народного депутата. У зв'язку з цим ВР ще має проголосувати, ухвалити постанову не менш ніж 226 голосами народних депутатів для того, щоби такі повноваження народного депутата були достроково припинені", – пояснив Магера.

 

29 квітня Президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення українського громадянства Андрія Артеменка – колишнього нардепа РПЛ, котрий через посередників намагався передати команді Дональда Трампа проект плану щодо примирення України з Росією, за що був критикований офіційними особами й виключений із фракції Олега Ляшка. Зі слів Ляшка, підставою для такого кроку стало добровільне набуття депутатом у 2005 році громадянства Канади.

 

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Ірина Фріз заявляла, що втрата громадянства Артеменком має наслідком і припинення депутатських повноважень. "Указ Президента також означає втрату Артеменком статусу народного депутата України, оскільки згідно з ЗУ «Про статус народного депутата України», ст. 4, повноваження народного депутата припиняються достроково у разі припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України. Отже, прокуратура має всі підстави для затримання, арешту та слідчих дій за фактом ознак злочину, що передбачений ст. 111 Кримінального кодексу України", – коментувала Фріз.

 

10.05.2017