У Південній Кореї обрали нового президента.

Ним став колишній голова правлячої в Південній Кореї демократичної партії «Тобуро» Мун Чже Ін.

 

 

За результатами підрахунку майже ста відсотків бюлетенів, Мун Чже Ін на дострокових виборах президента країни набрав 41,4% голосів. За його головних конкурентів – консерватора Хон Чжун Пхьо і бізнесмена, котрий стоїть на центристських позиціях, Ан Чхоль Су – проголосували, відповідно, 23,3 і 21,8 відсотка учасників виборів, повідомив телеканал ARD. Вони уже визнали свою поразку й привітали лідера президентських перегонів із перемогою.

 

Виступаючи пізно ввечері у вівторок, 9 травня, перед своїми прихильниками в центрі Сеула, Мун Чже Ін пообіцяв на посаді глави держави «побудувати нову націю». Він запевнив, що зможе повести країну за собою, дистанціювавшись від корупційних скандалів часів попередньої президентки.

 

Передвиборча програма 64-річного Мун Чже Іна передбачає м'якший політичний курс щодо КНДР, реформи великих південнокорейських компаній і більшу самостійність у взаєминах зі США.

 

Новообраний президент є сином біженців із Північної Кореї. У студентські роки він відсидів у в'язниці в 1970-х за активну участь у протестах проти південнокорейського диктатора генерала Пак Чон Хі.

 

Мун Чже Ін спершу здобув військову освіту, та згодом перекваліфікувався у адвокати з прав людини. 2012 року він уже брав участь у президентських перегонах, але тоді програв своїй попередниці Пак Кин Хе.

 

Дострокові вибори в Південній Кореї були призначені після того, як екс-главі держави Пак Кин Хе було оголошено імпічмент і заарештовано за звинуваченнями в корупції.

09.05.2017