Варшав'янам покажуть скарби підземного Львова.

 

16 травня у Варшавському національному археологічному музеї відкриють виставку «Врятовані скарби підземного Львова». Її презентують археологи Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, інформують у прес-службі РАС.

 

Раніше експозицію показали у Кракові, Любліні та Вроцлаві.

 

«Виставка пропонує здійснити подорож крізь віки – від часу ще до заснування княжого міста і дотепер, – та дає можливість на мить торкнутись до минувшини: побачити, як жили люди багато століть тому, чим користувались у побуті і як розважались.Найдавніші представлені знахідки походять іще зі слов'янського часу, тобто з VІІ-ІХ ст., «найновіші» – належать до зламу ХІХ-ХХ століть», – ідеться у повідомленні.

 

Більшість речей знайдено під час розкопок, що проводив НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України протягом останніх 15 років на теренах міста.

 

«Ідеєю виставки є показати щоденне життя львів'ян. Тому тут відібрані речі, що використовували львів'яни щодня і які були для них важливими: ножі, глечики, сковорідки, горнятка, прикраси. Самі собою ці речі мовчазні, але саме археологи здатні наділити їх мовою», – розповіла кураторка виставки, співробітниця «Рятівної археологічної служби» Наталія Войцещук.

 

Концептуально виставка поділена на два блоки.

 

У першому блоці подано дев'ять репродукцій давніх планів Львова, найстаріший з яких виконаний у 1635 році, що ознайомлюють нас із просторовим розвитком міста. На шести панорамних видах простежується зміна образу Львова впродовж XVII-ХІХ ст. Тут же можна побачити місця археологічних досліджень крізь об’єктиви сучасних фотохудожників Віталія Грабара та Романа Шишака, подивитись на Львів очима відомих митців: Оксани Андрущенко, Тараса Беняха, Володимира Богуславського, Галини Дудар та Лесі Квик.

 

Основу виставки становлять 30 банерів та майже 500 артефактів.  Серед них такі рідкісні і цікаві знахідки, як-от давньоруські енколпіони ХІІ-ХІІІ ст., бронзова фігурка блазня з XIV ст., олов’яно-свинцева таца XV-XVI ст. із найдавнішим, відомим історикам, гербом Львова, вибитим на металі. Однак більшість презентованих артефактів – це речі щоденного вжитку міщан, які жили в різні історичні епохи. Вони походять із 32 місць археологічних досліджень, проведених в історичній частині міста. Загалом же подано інформацію про 41 ділянку, де виконували розкопки.

 

Осібно представлено унікальні речі: кахлю XV-XVI ст. із трьома гербами, тацу XV-XVI ст. із двома клеймами, копію найстарішої в Україні писанки XV-XVI ст., виконану на качиному яйці, яку сьогодні зберігають у Музеї писанки в м. Коломия, бронзову фігурку XIV ст. у вигляді блазня в готичному вбранні.

 

Організаторами виставки виступили НДЦ «Рятівна археологічна служба», Археологічний музей міста Кракова та Варшавський національний археологічний музей. Виставка триває під патронатом Посольства України в Республіці Польща.

 

У Варшаві виставку експонуватимуть до кінця серпня 2017 року.

08.05.2017