Голова референс-групи "Євробачення" вимагає дискваліфікації для України та РФ.

 

Голова референс-групи "Євробачення" Франк-Дітер Фрайлінг вважає, що до України і Росії слід застосувати санкції за порушення статуту міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення" аж до відсторонення на три роки.

 

Про це він сказав у коментарі німецькому порталу ZDF Heute, що його цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"З української точки зору правова ситуація зрозуміла, але з погляду Європейської спілки радіомовлення і телебачення (EBU) – це порушення статуту", – сказав Фрайлінг, коментуючи заборону на в'їзд до України конкурсантки від Росії Юлії Самойлової через її незаконну поїздку в окупований Крим.

 

Представник EBU вважає, що відповіддю на таке порушення мають стати санкції.

 

Фрайлінг додав, що порушення статуту було і з боку Росії, позаяк її представники не брали участі у всіх обов'язкових заходах перед конкурсом. "Росіяни також порушували, тому що вони не брали участі в різних попередніх зустрічах у Києві, які були обов'язковими... Чи будуть санкції проти України і Росії? Так, повинні бути, тому що є порушення статуту" – сказав експерт.

 

Питання України та Росії розглядатимуть на наступному засіданні референс-групи 12 червня.

 

Зі слів представника спілки, статут конкурсу передбачає різні види санкцій за порушення – від штрафу і відкликання спонсорського фінансування до відсторонення від участі в конкурсі на термін до трьох років.

 

Референс-група "Євробачення" є виконавчою експертною комісією від імені всіх учасників організацій мовлення. 

 

04.05.2017