Дністер. Енциклопедія

У Тернополі краєзнавці розпочали роботу над повною збіркою інформації про найбільшу річку Західної України – Дністер, аби вже незабаром видати спеціалізовану енциклопедію. Тема актуалізувалася разом із планами енергетиків спорудити на ріці каскад ГЕС, що, на переконання екологів, цілком зруйнує екосистему Дністра й знищить одну з найгарніших місцин в Україні. Тож аби у високих чиновницьких кабінетах не забували про природні скарби, які варто оберігати, а у знаменитої водойми з’явився свій повноцінний паспорт, і почали роботу над створенням Дністерської енциклопедії.

Ініціатори проекту краєзнавці й енциклопедисти Володимир Ханас і Віктор Уніят.

 

Дністер на Тернопіллі

 

«Вперше про необхідність такого видання почали говорити у 2008 році під час акцій на підтримку Дністровського каньйону, – розповідає Z Володимир Ханас. – Тоді ми організовували прес-тури, перший сплав на пластикових пляшках "Данастріс-альтернатива". Нам доводилося відповідати на багато запитань, котрі в принципі мали би бути загальновідомими. Навіть проект написали до кількох міжнародних фондів, але не отримали підтримки».

 

Інтерес до Дністра підігріли події лютого–квітня цього року, коли розпочалася активна громадська кампанія проти спорудження каскаду ГЕС на річці.

 

Шість ГЕС, які планують збудувати на Дністрі

 

«Громадськість та екологи об’єдналися у рух "Вільний Дністер", – додає Володимир. – Ми почали їздити в придністровські села, зустрічатися з місцевими активістами, спілкуватися з журналістами. Тоді ми утвердилися в думці, що попри широкодоступність багатьох матеріалів у Всемережжі про цивілізаційну історичну  місію Дністра, їх варто зібрати разом і об’єднати верифіковане систематизоване видання. У більшості наших однодумців є досвід підготовки матеріалів для Тернопільського енциклопедичного словника, Вікіпедії – тож було прийнято рішення готувати енциклопедію Дністра».

 

До роботи вже долучилася значна кількість людей, яким не байдужа доля Дністра. Зокрема науковці та краєзнавці Львівщини, Франківщини, Буковини, Кишинева, Одещини, Києва – ну й, зрозуміло, Тернопільщини. Чекаємо на відповідь від Тираспольського університету.

 

Із назвою видання наразі не визначилися. Ініціатори планують для цього провести голосування в Інтернеті. А от щодо коштів – сподіваються, що тематика зацікавить небайдужих меценатів.

 

«Ми чудово розуміємо, що для видання потрібні чималі кошти, – каже Володимир Ханас. – Їх легше буде знайти, коли ми покажемо частину електронної версії. Отож на першому етапі матеріали будуть на Вікіресурсах і порталі, який зараз розробляють друзі-волонтери. Звертатимось і до міжнародних фондів, і до влади, і до небайдужих людей, меценатів… Найважливіший наш ресурс – це небайдужі люди. Тішить, що свої послуги пропонують на волонтерських засадах молоді науковці».

 

Наразі видавці планують, що екциклопедія Дністра – це буде однотомне видання орієнтовним обсягом 800 сторінок.

 

«Воно вийде у друк щонайменше двома мовами – українською та молдавською, – додає Володимир Ханас. – Важливо, щоби видання було й англійською. Хоча в цьому разі зменшиться обсяг тексту. Кінцевого рішення ще немає – тривають обговорення щодо форми і змісту видання».

 

Якщо буде забезпечене мінімальне фінансування робочої технічної групи, видання за рік з’явиться на полицях книгарень. Також буде повноцінна інтернет-версія, яку продовжуватимуть наповнювати і після виходу енциклопедії.

 

Олександр Степаненко. «Те, що здавалося невичерпним, насправді вичерпується»

 

Нещодавно знимка Дністра у період маловоддя 2016 року під назвою «Те, що здавалося невичерпним, насправді вичерпується» Олександра Степаненка перемогла у конкурсі Instagram фото #ecooco. Володимир Ханас переконананий – нам не варто забувати, що природні ресурси не вічні, їх потрібно оберігати від різних «вичерпувачів», які думають лише про збагачення. Енциклопеція Дністра кожному з нас нагадуватиме про цінність цієї природної перлини і стане інтелектуальним надбанням для майбутніх поколінь.

 

Пропозиці, побажання та прохання щодо майбутнього видання можна надсилати на пошту khanas.volodymyr@gmail.com

 

 

04.05.2017