Завершилась операція зарахування $1,1 млрд "грошей Януковича" до Казначейства.

 

У середу завершилася операція із зарахування 1,1 млрд доларів на рахунки Державного казначейства – коштів, вилучених із рахунків, котрі, згідно зі звинуваченням державних органів, належали Віктору Януковичу та його соратникам.

 

Про це йшлося на нараді Президента України Петра Порошенка з міністром фінансів Олександром Данилюком та головою Національного банку України Валерією Гонтаревою, інформує прес-служба АП.

 

Президент наголосив, що, крім зарахованих 1,1 млрд, додатково ще 200 млн доларів у цінних паперах передадуть Міністерству фінансів і, згідно з законодавством України, на цю суму буде зменшено внутрішній борг держави. "Це не просто збільшує можливості державного бюджету й Української держави щодо відновлення справедливості й інвестування цих коштів в українську армію, укріплення обороноздатності нашої держави та відновлення соціальної справедливості, спрямувавши ці кошти на захист найменш захищених верств населення. А ці кошти також будуть зараховані у золотовалютні резерви держави", – сказав Порошенко.

 

Зі слів Президента, після зарахування цих коштів золотовалютні резерви держави становитимуть 18,4 млрд доларів США. "Це укріплює фінансово-банківську систему, додає стабільності національній грошовій одиниці. Це сприятиме інвестиційній привабливості української економіки", – радіє голова держави.

 

Як наголосив міністр фінансів Олександр Данилюк, 199 млн доларів у цінних паперах "сприятимуть стабілізації фінансової системи країни, і це надзвичайно позитивний сигнал".

 

Голова НБУ Валерія Гонтарева зазначила, що 1,1 млрд дуже важливі для макрофінансової стабільності держави. "Національний банк дуже радіє цій події. Ми її чекали майже два роки. І я хочу наголосити, що це дуже важливо для нашої макрофінансової стабільності в державі. Як голова Національного банку я дуже радію, що збільшаться наші чисті резерви", – сказала вона.

 

Президент також відкинув закиди скептиків щодо конфіскації "грошей Януковича", зокрема заперечив підозри, ніби ці кошти належали комусь іншому. "До речі, я хочу повідомити, що станом на зараз жодної скарги на це рішення не надійшло. І так званих власників, які засвідчили свої претензії на ці гроші, так і не з’явилось", – зауважив Петро Порошенко.

 

03.05.2017