Україна – не Японія

Від Сяну до Дону не прийнято робити сепуку, пити саке і знати, що кецуне  то лисиця. Але чомусь на наших теренах люблять бавитися у японський театр Кабукі.

 

Прокурор тижня

 

 

«4 травня розпочнеться безпрецедентний для України судовий процес. Генеральна прокуратура від імені держави Україна буде звинувачувати колишнього президента у державній зраді. Цей процес не лише про громадянина Януковича. Цей процес також про його кремлівських господарів, які використали як фіговий листок підписаний Януковичем документ для того, щоби окупувати український Крим, залити кров’ю український Донбас, спробувати поставити на коліна нашу державу», – так сказав не Заратустра, а генеральний прокурор Юрій Луценко. Сказано голосно і виважено. Враховуючи те, що колись цей чоловік приїздив на броньованому транспорті до офіса найбагатшого українця татарського походження, то Віктор Федорович мав би десь в Ростові напружитися і посміятися.

 

Але Луценко не переймається й інформує про надходження до бюджету: «Перерахування конфіскованих Генпрокуратурою в злочинного угруповання 1,5 млрд доларів завершено! Виконали цю операцію через комп'ютери добрі робітниці Ощадбанку... Тепер справа за урядом і парламентом. Треба, щоб ще цього року прості українські громадяни відчули результат цих повернутих від мафії коштів». Юрій Віталійович вміє говорити гарно і смачно; коли він вивчить мистецтво Акіро Куросави, то матиме шанс потрапити в згаданий театр Кабукі. Разом із півтора мільярдами грошей.

 

 

Декомунізація тижня

 

 

Коли люди мають дотичність до бюджетних грошей і примудряються «бикувати», то ними повинні зайнятися компетентні органи. Одеські депутати міської ради «сидять» на дуже великих грошах, але час від часу в них геть зникає інстинкт самозбереження і вони вирішують, що вхопили Бога за всі можливі місця. Після того вони повертають назви вулиці «25-ї Чапаєвської дивізії», вулиці і провулку Бабушкіна, знову з’явилися вулиці Гайдара, Бєлінського, Бадаєва, Терешкової, проспект Маршала Жукова і т.д. Між тим, вул. Карла Лібкнехта стала вул. Небесної сотні, а провулок Лібкнехта – провулком Героїв Крут, дев'ять Чапаєвських провулків – Старокозачими провулками і т.д.

 

Одеса – гарна, і називають її перлиною не даремно, але надто часто трапляється, що перлина контактує з гноєм. Цього разу в ролі фекалій виступили місцеві депутати. Інстинкту самозбереження вистачило одеському меру – і Геннадій Труханов призупинив дію рішення міськради про перейменування вулиць та інших географічних об'єктів. Чоловік вчасно зрозумів, що георгієвські стрічки сильно заважають нормальній життєдіяльності, а комедія з Терешковою може мати погані наслідки. Колись про таке саме задумаються працівники служби безпеки – і тоді все стане ще геть цікавіше.

 

Руханка тижня

 

 

Коли ви є однією з найбільших інвестиційних компаній, то нікому це ніколи не говоріть, бо до вас прийдуть гості у вигляді СБУ. Люди в гарних одностроях прийшли до людей, які носять краватки. Перші закрили других в кабінетах і небагатослівно пояснювали закритим про те, що треба робити, аби їх подальше існування не було пов’язане з лікарнею.

 

Прекрасний театр виглядав недовго, бо ініціатори дійства потім пояснили, що вони шукали шпигунські гаджети, зроблені росіянами. Задуматися про боротьбу з шпигунами, як то мала робити Служба в Одесі, тій самій Службі розуму не вистачило. СБУ тепер бештають за те, що вона виконує не притаманні їй функції. Можливо, бештають справедливо, але людей, які стрибають з автоматами перед чемними чиновниками, що платять податки, треба виховувати.

 

Враховуючи вищенаведений випадок в Одесі, сучасна СБУ таки займається трохи не тим, чим має займатися.

 

Актор тижня

 

 

Коли борці з корупцією кажуть, що «Під час допиту Олег Ляшко вів себе зухвало та зверхньо по відношенню до детективів та прокурорів, обзиваючи їх нецензурними словами. Деталі вказаного допиту будуть оприлюднені після завершення досудового розслідування», – то вони, напевно, знають щось більше, ніж прості посполиті. Твереза людина, якій бодай щось відомо про діяльність Олега Ляшка, може уявити, що цей персонаж коїв у приміщенні САП. Наївно було б сподіватися, що цей народний депутат і лідер фракції колись припинить бути паяцом, бо імідж «українського жиріновського» приносить дивіденди як політичні, так і фінансові.

 

А за сухим поясненням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що підставою для виклику Ляшка на допит є формування доказової бази щодо ймовірного факту незаконного збагачення, можливо, ховається початок чергового цікавого серіалу.

 

02.05.2017