Володимир Путін стрімко втрачає президентський рейтинг.

Згідно з останнім соціологічним дослідженням «Левада-Центру», чинний глава російської держави вже не зміг би перемогти на виборах у першому турі.

 

 

Якби президентські вибори в Росії відбулися наступної неділі, то за Путіна проголосувало б 48 відсотків тамтешніх виборців. Такий результат мало б голосування за високої електоральної фреквенції – повідомила російська газета «Коммерсантъ» із покликом на звіт соціологічної інституції.

 

Хоча навіть з таким результатом кремлівський шеф залишався б позаконкурентним фаворитом президентських перегонів. Його традиційні суперники – лідери КПРФ Геннадій Зюганов і ЛДПР Володимир Жириновський – отримали б по 3% (за статистичної похибки опитування 3,4%).Міністр оборони Сергій Шойгу і лідер незареєстрованої Партії прогресу Олексій Навальний – по 1%.

 

19% росіян поки що «не знають, за кого саме стали б голосувати». Ще 10% не вирішили, чи взагалі підуть вони на вибори. А 13% точно впевнені, що «не стануть голосувати», тобто не підуть на президентські вибори, які пройдуть в березні 2018 року. Таким чином, 42% росіян поки не визначилися з участю у виборах або з кандидатом, за якого голосуватимуть. «У цих питаннях більшість людей зазвичай визначаються за два тижні до голосування, а поки що кампанія почалася тільки для адміністрації президента і для партій», – пояснив виданню директор «Левада-центру» Лев Гудков.

 

Варто зазначити, що в квітні 2015 року тих росіян, котрі не визначилися, було лише 25%. За Володимира Путіна за три роки до виборів були готові проголосувати 62%. Експерти називали це ефектом «кримського консенсусу».

 

Нині, за даними «Левада-центру», лише 22% росіян прагнуть, щоб через рік Володимира Путіна на посаді президента змінила інша особа, а 64% загалом готові терпіти його й далі.

 

«На президентських виборах виборці голосують максимально раціонально, оскільки обирають "господаря, який повинен тримати країну". У такому контексті альтернативу Володимиру Путіну міг би скласти новий сильний публічний політик, якого немає. А давно відомі політики можуть розраховувати лише на голоси електорату своїх партій. Перемогу їм не забезпечать навіть ті, хто готовий проголосувати за будь-якого іншого, аби тільки не за Путіна», – прокоментував результати соціології голова правління Центру політичних технологій Борис Макаренко.

02.05.2017