Помер Борис Олійник.

 

На 82-му році житті помер український поет, політичний діяч Борис Олійник.

 

Про це повідомив журналіст Михайло Маслій.

 

"30 квітня об 11 годині 45 хвилин на 82-му році життя після важкої і тривалої хвороби у Національному Інституті хірургії та трансплантологіїї ім. Шалімова НАМН України спочив у Бозі легендарний український поет, людина-епоха Борис Олійник", – написав Маслій на своїй сторінці у Facebook.

 

Інформацію про смерть поета підтвердив президент України Петро Порошенко. "Українська культура понесла непоправну втрату – пішов у вічність, видатний поет та громадський діяч, Герой України, голова Українського фонду культури Борис Ілліч Олійник", – йдеться у співчутті Порошенка, опублікованому на офіційній сторінці АП.

 

Голова держави зазначив, що Україна втратила митця, творчість якого наповнювала гордістю за рідну землю та її народ. "Він багато зробив, щоб нація утвердила свою мову і культуру", – зазначив президент.

 

"Схиляю голову в глибокій скорботі і висловлюю сердечні співчуття рідним і близьким Бориса Ілліча Олійника. Світла пам’ять про прекрасну людну та великого патріота України назавжди залишиться у наших серцях", – зазначається у співчутті.

 

Борис Олійник народився 22 жовтня 1935 році у селі Зачепилівка Новосанжарського району на Полтавщині. Почав писати іще в школі. Вищу освіту здобув у Київському університеті ім. Шевченка на факультеті журналістики.

 

У 50-70 роках працював у періодиці: "Молодь України", "Ранок", "Дніпро". У 1971-1974 рр. – заступник голови правління Спілки письменників України, у 1976-1991 рр. – секретар Спілки письменників України та СРСР. Одинадцять років очолював парторганізацію СП України і пишався тим, що за ці роки нікого з письменників не виключили з її лав і не посадили.

 

У 1980-1991 рр. обирався депутатом Верховної Ради УРСР.

 

У 1992-2006 рр. – народний депутат України від Компартії.

 

У 2005 році отримав звання Героя України з рук Віктора Ющенка на своє 70-річчя (нагадаємо, на президентських виборах він підтримував Ющенка, на відміну від керівництва КПУ). У 2006 році отримав Орден Свободи за вагомий особистий внесок у справу консолідації українського суспільства, розбудову демократичної, соціальної і правової держави та з нагоди Дня Соборності України. Мав багато інших відзнак та нагород: ордени князя Ярослава Мудрого III-V ст., ордени "Жовтневої Революції", "Трудового Червоного Прапора", "Дружби народів"; лауреат державної премії СРСР (1975 р.), премії ім. Шевченка (1983 р.).

 

У своєму останньому інтерв'ю, котре дав виданню "Главком", сказав, що досі відчуває себе комуністом. "Кращої, ніж комуністична система, немає, якщо її виконувати чесно. Скажіть, хто буде проти міжнаціональної рівності? Ніхто, а комуністи твердо стоять на цій позиції. Усі народи рівні перед богом. Хоча, як правило, комуністи в бога не вірять. Я завжди заявляв, що я православний комуніст", – сказав Олійник.

 

При цім він розкритикував нинішні компартійні структури, сказавши, що "комунізм сьогодні спотворений авторитаризмом і донощиками". Водночас зазначив, що в партійних структурах залишається багато "глибоко порядних людей".

 

Борис Олійник розкритикував заборону Компартії, вважаючи це недемократичним рішенням. Заявив, що Україну на Заході ніхто не чекає й констатував, що Україна та Росія завжди приречені бути поруч.

 

Найкращим президентом назвав Віктора Ющенка, а також похвалив міністра культури Євгена Нищука.

 

01.05.2017