Порошенко: Гроші Януковича переведено на рахунки Держказначейства.

 

Президент України Петро Порошенко підтвердив інформацію про конфіскацію $1,4 млрд у Віктора Януковича та його оточення й переведення цих коштів на рахунки Державного казначейства.

 

Про це Порошенко заявив під час церемонії передачі прикордонникам нових засобів військового радіозв'язку, які надав Україні уряд США, повідомляє "Укрінформ".

 

"Сьогодні вступило в силу рішення суду про те, що 1 млрд 400 млн доларів, які належали колишньому президенту та його кліці. Ці гроші були вкрадені в народу України, витягнуті з кишені кожного українця. І сьогодні нашими спільними зусиллями, завдяки слідчим ГПУ, ми цю справедливість відновили і повернули кошти до держбюджету. Сьогодні була натиснута кнопка і кошти з заблокованих рахунків були перераховані на рахунок Держказначейства. Я звернувся до уряду і парламенту, щоб Верховна Рада внесла відповідні зміни до держбюджету. Першим пріоритетом використання цих грошей буде відновлення боєздатності українського війська, ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонної служби і Нацполіції", – заявив Президент.

 

Уранці Президент відбув нараду з генеральним прокурором Юрієм Луценком та секретарем Ради національної безпеки й оборони Олександром Турчиновим щодо конфіскації грошей Януковича. Він подякував службам за "блискучу роботу". "Дуже важливо, що ми нарешті не піаримо наміри, а звітуємо про результати. Результатом є зарахування до державного бюджету суми, яка дорівнює 40 млрд грн", – цитує прес-служба АП.

 

На думку Порошенка, вилучення коштів є відновленням справедливості, "бо кожна копійка з цих 40 млрд грн була вкрадена з кишень кожного громадянина нашої держави, і зараз відбувається акт справедливості щодо повернення цих коштів народу України".

 

Президент вважає, що тут важливий не лише фінансовий компонент. "Йдеться про те, щоби злочинці, навіть якщо вони ховаються в Російській Федерації, опинилися на лаві підсудних і були засуджені українським судом. Тому я прошу цей темп продовжувати і в найкоротший термін розпочати судове засідання проти колишнього президента Януковича і його зграї", – звернувся Порошенко до генерального прокурора.

 

Зі слів головнокомандувача, ці кошти мають піти на будівництво заводу з виробництва боєприпасів, закупівлю засобів радіоелектронної боротьби, контрбатарейних радарів, дронів. Їх також використають на будівництві гуртожитків для контрактників і військових готелів для офіцерів на території кожної бригади. Ще частину спрямують на будівництво реабілітаційного центру для воїнів АТО.

 

Водночас, як наголосив Президент, дуже важливо, щоби частина коштів була використана на соціальний захист найменш захищених верств населення – хоча додав, що "ці кошти не мають бути проїдені, а вкладені в інфраструктуру, щоб довгі роки працювали на український народ".

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив на нараді в Адміністрації президента, що йдеться про гроші "так званого общака Януковича", які були сформовані його підлеглими у злочинному угрупованні.

 

Луценко зазначив, що це рішення суду вже не може бути оскаржене, тому нині відбувається його виконання шляхом перерахування цих коштів із заблокованих рахунків "Ощадбанку", які належали членам цього злочинного угруповання, у державний бюджет.

 

Генеральний прокурор також повідомив про початок 4 травня судового процесу по звинуваченню колишнього президента Януковича у державній зраді і назвав цей процес безпрецедентним. "Цей процес відрізнятиметься від політичних судилищ часів Януковича. Це буде чесний процес. Я впевнений, що вирок буде справедливим", – зауважив Юрій Луценко.

 

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов зауважив, що парламент впродовж півтора року не міг ухвалити рішення щодо процедури спеціальної конфіскації таких коштів, однак прокуратура "без піару провела і забезпечила прийняття остаточного рішення суду". "Ці кошти дуже потрібні і Збройним силам, вони також потрібні і силовим структурам для забезпечення безпеки й оборони нашої країни", – додав Турчинов.

 

28.04.2017