На конкурсі до Верховного суду кожен восьмий дістав "нулі" за доброчесність.

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів ухвалила рішення про те, що 12 кандидатів на посаду судді Верховного суду не підтвердили здатність здійснювати правосуддя.

 

Про це повідомляє аґенція УНІАН.

 

12 кандидатів отримали "нуль" балів за доброчесність.

 

21, 24 та 26 квітня ВККС провела співбесіди з 98-ма кандидатами до Верховного суду (26% від загальної кількості).

 

Рішення стосовно 30-ти кандидатів комісія ухвалюватиме у повному складі.

 

Стосовно 56-ти кандидатів (57%) оголошено перерву – у комісії та Громадської ради доброчесності більше немає запитань, вони дізнаються результати після завершення всіх співбесід.

 

Усього до співбесід, які триватимуть до кінця травня, допущено 382 кандидати.

 

Співбесіди проводять чотири колегії по чотири і три члени ВККС у кожній колегії згідно зі спеціалізацією касаційних судів у складі Верховного суду: адміністративного, цивільного, господарського та кримінального.

 

Кандидатам виставлять бали після проведення всіх співбесід, і вже після цього формуватиметься загальний рейтинг.

 

Під час співбесіди з кандидатом присутній представник Громадської ради доброчесності, який озвучує інформацію або негативний висновок стосовно нього, якщо вони є. Кандидат має право надати роз’яснення.

 

Після завершення співбесіди з кандидатом колегія ухвалює одне з рішень:

 

– оголосити перерву щодо кандидата (до закінчення всіх співбесід та виставлення балів – за відсутності негативного висновку або інформації від ГРД та ВККС);

– ухвалити рішення про непідтвердження здатності здійснювати правосуддя. Це означає, що колегія ВККС погоджується з негативним висновком ГРД або переконується у недоброчесності кандидата під час співбесіди. Такий кандидат отримує "нуль" балів за доброчесність – це фактично означає, що він не може продовжувати успішну участь у конкурсі;

– оголосити перерву та внести на розгляд комісії у пленарному складі. Це означає, що Громадська рада доброчесності стосовно кандидата ухвалила негативний висновок. Водночас члени ВККС вважають, що інформація, викладена у висновку, потребує уточнення, перевірки, додаткової аргументації. Такий висновок буде розглянуто під час пленарного засідання у складі всієї Комісії (16 осіб). Для подолання такого висновку на цьому засіданні потрібно, щоби проголосували 11 членів комісії.

 

27.04.2017