МЗС України назвало провокацією демонтаж пам'ятника "упівцям" під Перемишлем.

 

Міністерство закордонних справ України висловило обурення "демонстративними і зухвалими діями" щодо демонтажу пам'ятника воякам УПА на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля.

 

Про це йдеться у коментарі МЗС на офіційному сайті.

 

"Це відверта провокація в переддень вшанування 70-х роковин злочинної акції "Вісла" – очевидно з метою відвернення уваги від цієї сумнозвісної дати. Нашим спільним інтересом є спокійно врегулювати цю ситуацію комплексно в правовому полі, щоб у подальшому не було дій подібного роду", – заявили у зовнішньополітичному відомстві.

 

МЗС України звернулося до польської сторони за офіційними роз'ясненнями і сподівається узгодити подальші кроки "стосовно леґалізації всіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам'яті з 1994 р.".

 

Міністерство поінформувало, що вже є домовленість про проведення найближчими днями у Варшаві двосторонніх консультацій за участю керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, яка відповідальна за реалізацію угоди.

 

Нагадаємо, демонтаж раніше понівеченого вандалами монумента відбувся у Грушовичах 26 квітня. Війт ґміни Стубно дав згоду на цю акцію; поліція не втручалася.

 

27.04.2017