Біля Перемишля демонтували пам'ятник воякам УПА.

 

Представники польських націоналістичних організацій 26 квітня розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воякам УПА, який до цього вже плюндрували вандали.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Акція, що відбувалася за згодою війта ґміни Стубно і в яку не втручалася поліція, викликала рішучий протест Об'єднання українців у Польщі.

 

“26 квітня сталася чергова антиукраїнська провокація у Підкарпатському воєводстві – розбір залишків українського місця пам'яті в селі Грушовичі, ґміна Стубно. Два роки тому це місце пам'яті було зруйновано невідомими вандалами, а нинішня акція здійснена “групою активістів”, в якій участь взяв війт ґміни Стубно, а патронат взяла на себе політична партія “Національний рух”, – йдеться в заяві.

 

Організатори провокації не приховують, що їхньою метою є перешкоджання відзначенню 70-ої річниці акції “Вісла” – депортації 140 тис. українців з рідних земель південно-східної Польщі на північ і захід.

 

В об’єднанні нагадали, що безкарність і відсутність реакції польської держави на дії “невідомих зловмисників” упродовж 2015–2016 років лише заохочують вандалів у Польщі та Україні до таких провокацій. “На жаль, так і сталося. Безкарність робить сміливішими. Тому ті, хто прагне підпалити польсько-український кордон, за кожним разом роблять крок уперед”, – йдеться в заяві ОУП.

 

Українці Польщі закликають тамтешній уряд і правоохоронні органи здійснити рішучі кроки для запобігання подібній політиці. “Звертаємося з пильним закликом до пані прем’єра Беати Шидло, аби вона сприйняла цю справу як пріоритетну для забезпечення громадського спокою у країні”, – зазначає об'єднання. ОУП також закликало польську громадську думку “не піддаватися на антиукраїнські провокації” і не погоджуватися на “плюндрування могил, розпалювання ненависті на національному грунті, а також приниження осіб інших національностей”.

 

Як інформує portalprzemyski.pl, війт ґміни Стубно Януш Слабіцький заявив, що пам'ятник усунуто в рамках громадської ініціативи, позаяк він псував естетичний вигляд кладовища, був нестабільним, а відтак небезпечним для оточення.

 

27.04.2017