Поліція затримала викрадачів "Апостола".

 

Національна поліція затримала в Києві викрадачів стародруку "Апостол" Івана Федорова, викраденого у травні 2016 року з відділу стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України ім. Вернадського.

 

Як повідомляє прес-служба Нацполіції, трьох чоловіків схопили в одному з ресторанів у центрі столиці при спробі збути викрадену книгу. У момент операції стародрук був при них. Зловмисники намагалися збути його за 100 тисяч доларів.

 

Наразі поліція проводить обшуки. Всі троє затриманих – фахівці з антикваріату. Слідчі дії тривають.

 

Поліція проводила операцію спільно зі Службою безпеки України.

 

Згідно з інформацією міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, викрадачі намагалися перепродати книгу до Росії. "Майже рік департамент кримінальної розвідки НПУ спільно і департамент захисту національної державності СБУ вели копітку роботу з розшуку раритету. У тому числі було організовано складні оперативні заходи, відпрацьовані зв'язки можливих підозрюваних і посередників, проведено проникнення оперативників у середовище викрадачів. За наявною інформацією – була спроба продажу книги до Російської Федерації", – написав Аваков на своїй сторінці у Facebook.

 

Зі слів міністра, спершу викрадачі намагалися продати "Апостол" за 150 тис. доларів, але зійшлися на 100 тисячах.

 

"Зловмисники є членами злочинної групи з крадіжки антикваріату і працювали "на замовлення". Прямо зараз у них проходять обшуки. Можливо, в результаті цієї операції вдасться повернути й інші викрадені артефакти", – зазначив міністр.

 

25.04.2017