Україна звернеться до РФ із нотою щодо виконання рішення Міжнародного суду ООН.

 

Україна звернеться до РФ по роз'яснення, як саме та виконує проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо ліквідації всіх форм расової дискримінації в окупованому нею Криму.

 

Про це заявила заступник міністра закордонних справ, голова української делегації у Міжнародному суді ООН Олена Зеркаль в ефірі ICTV, повідомляє "Укрінформ".

 

"Рішення суду має бути негайно виконано. І ми збираємося звертатися до Росії з дипломатичною нотою щодо запиту, як саме і коли Росія буде виконувати це рішення", – сказала пані Зеркаль.

 

Олена Зеркаль зазначила – Україна ставитиме перед РФ також питання щодо необхідності зняття всіх обмежень щодо в’їзду керівників Меджлісу.

 

"Крім того, це рішення тягне за собою дуже багато послідовних кроків, які ми також збираємося застосовувати з тим, щоби показати світу, як виконуються рішення, що саме робить Росія – для того, аби унеможливити просто формальне виконання рішення, навіть щодо використання української мови і взагалі розвитку української мови в Криму", – додала заступник голови МЗС.

 

Раніше міністр юстиції Павло Петренко припустив, що Росія може зіґнорувати проміжне рішення Міжнародного суду – тоді Україна звертатиметься до Міжнародного кримінального суду.

 

"Що стосується Росії, то Росія або виконає проміжне рішення Міжнародного суду ООН, або ми будемо ставити питання про застосування примусових механізмів до винесення цього питання на засідання Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй. І фактично це буде сигналом: або Росія вже перейшла всі межі, або вона все ж має якийсь здоровий глузд і фактично припинить переслідування кримських татар й українців, як це встановив суд навіть у проміжному рішенні", – сказав Петренко, згідно з повідомленням телеканалу UA:Перший.

 

25.04.2017