Лавров висловив Моґеріні невдоволення байдужістю ЄС до «російськомовної» України.

 

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ солідарна з Європейським Союзом щодо розслідування обставин вибуху автомобіля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі.

 

Про це він заявив на прес-конференції з високим представником ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Федерікою Моґеріні в Москві, інформує УНІАН.

 

«Як сказала Федеріка, ми єдині в тому, що вчорашній інцидент недалеко від лінії зіткнення на Донбасі має бути ретельно розслідуваний, швидко, повністю транспарентно, і щоби хоч би хто був винний у цьому інциденті, ця особа або ці особи були притягнуті до відповідальності», – сказав Лавров.

 

«У нас єдина думка – тут слід зібрати всі факти, не допустити, щоб і ця трагедія стала приводом для політичних спекуляцій», – додав міністр.

 

Федеріка Моґеріні, коментуючи підсумки переговорів, заявила, що Євросоюз не визнає анексію Криму і сподівається на повне виконання Мінська–2 для припинення конфлікту на сході України.

 

«Ми обмінялися думками, які можна було б назвати системними розбіжностями. Я маю позицію ЄС, принципову позицію щодо невизнання анексії Криму. Ця позиція не тільки ЄС, а й інших наших партнерів», – наголосила Моґеріні.

 

«У нас існують розбіжності щодо оцінки ситуації на сході України і "приєднання" Криму», – наголосила дипломат.

 

Зі слів Моґеріні, під час переговорів відбувся обмін думками щодо того, як сторони можуть розвивати відносини і втілювати в життя «дорожню карту» мінських угод.

 

Федеріка Моґеріні також зауважила, що стосунки між ЄС та Росією перебувають на низькому рівні з огляду на конфлікт на Донбасі: «Було б нереалістично вважати один одного стратегічними партнерами і при цьому зберігати санкції. Це не те, як працюють партнери. Давайте не будемо вдавати, що у нас нічого з 2014 року не змінилося в гірший бік».

 

З її слів, санкції не є метою: для єдиного Євросоюзу ця політика спрямована на припинення конфлікту на сході Україні через повну реалізацію мінських угод, інші санкції пов'язані з анексією Криму. «Цими аргументами ми багато разів обмінювалися останнім часом», – додала Моґеріні.

 

Що ж до Сергія Лаврова, то він заявив про готовність Росії вплинути на бойовиків із тим, аби вони виконали мінські угоди – але з умовою, що Захід учинить тиск на Україну.

 

«Розраховую, що наші колеги з Євросоюзу в своїй роботі з урядом України добиватимуться суворого виконання мінських домовленостей. Ми при цьому готові повною мірою пройти свою частину шляху як гаранти цих домовленостей і чинитимемо вплив на Луганськ і Донецьк з тим, аби з їх боку був зустрічний рух, коли Київ нарешті все-таки відновить або, скажімо так, почне виконувати свої зобов'язання», – сказав Лавров.

 

На погляд Лаврова, Україна намагається переписати мінські угоди. «Ми виклали оцінки російської сторони, які засновані на фактах, що характеризують ті перешкоди, які зберігаються на шляху виконання мінських домовленостей, насамперед, по суті, відмову Києва підтвердити концептуальний зміст документа, який був прийнятий у Мінську в лютому 2015 року», – зазначив Лавров.

 

«Наші київські сусіди, українські сусіди намагаються змінити цю домовленість і переписати її докорінно у своїх інтересах», – вважає Лавров.

 

Голова МЗС РФ обурився словами Меркель про Крим, порівнявши ситуацію з Фолклендськими островами. «Позаяк Федеріка вимовила слово "Крим"... Крим – це частина РФ у повній відповідності з волевиявленням народу Криму. І вже принаймні я не чув, щоб ЄС оскаржував заяви, які багато хто з прем'єр-міністрів Великої Британії робили, коли заходила мова про Фолклендські острови, і Британії адресувалися резолюції Генасамблеї ООН, які свідчать про необхідність Аргентині й Великій Британії сісти за стіл. Відповідь з Лондона була одна: ніхто не може заперечувати право Фолклендських островів на самовизначення», – сказав Лавров.

 

«Ми просимо щонайменше такого самого ставлення до значно більш близького Росії народу Криму», – прокоментував міністр.

 

А загалом, на думку Лаврова, відносини Росії і Євросоюзу ускладнені європейською реакцією на захист Москвою «російськомовного населення» в Україні. «Зрозуміло, що вирішальною мірою це обумовлено тим загальним тлом у наших відносинах, який був створений в результаті реакції Євросоюзу на дії РФ у контексті подій, які передували антиконституційному державному перевороту в Україні, та подій, які за цим пішли, які були пов'язані з необхідністю не допустити утискання прав російськомовного населення України», – стверджує Лавров.

 

24.04.2017