НАБУ передало Антикорупційній прокуратурі уточнену підозру проти Охендовського.

 

Національне антикорупційне бюро України передало для узгодження в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру остаточну підозру голові Центральної виборчої комісії Михайлові Охендовському.

 

Про це повідомив на брифінґу директор НАБУ Артем Ситник, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Сьогодні ми передали остаточну підозру голові ЦВК у Антикорупційну прокуратуру і готові передати колегам із прокуратури всі докази, зібрані у цій справі, щоби було погоджено остаточну підозру", – сказав Ситник.

 

Нагадаємо, 13 грудня 2016 року Охендовському в аеропорту "Бориспіль" співробітники НАБУ вручили повідомлення про підозру у кримінальному провадженні про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів. Його підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.3 і ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України (одержання хабарів у великих і особливо великих розмірах особою, що займає особливо відповідальне становище). Загальна сума хабарів, інкримінованих детективами підозрюваному, становить близько $161,7 тис.

 

19 грудня ЦВК на своєму засіданні ухвалила звернення, в якому зазначила, що НАБУ провело обшук в Охендовського з порушеннями законодавства.

 

21 грудня Солом'янський райсуд Києва обрав Охендовському запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання до 13 лютого 2017 року: голова ЦВК може залишати територію України тільки з дозволу слідчого.

 

16 лютого 2017 року Охендовський заявив, що його адвокати подадуть клопотання в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП) про закриття кримінального провадження. Він сказав, що очікує законного рішення САП про закриття провадження у зв'язку з відсутністю події кримінального правопорушення.

 

17 березня Охендовський заявив, що Генпрокуратура визнала його потерпілим у кримінальному провадженні про незаконне притягнення його до кримінальної відповідальності детективами НАБУ. У Генпрокуратурі згодом підтвердили, що Охендовський визнаний потерпілим. Це провадження відкрито на виконання постанови Печерського районного суду Києва.

 

3 квітня стало відомо, що Генеральна прокуратура України закрила кримінальне провадження, в якому голова ЦВК Охендовський за рішенням суду був визнаний потерпілим.

 

24.04.2017