Білий дім заборонив Exxon співпрацювати з «Роснефтью».

Відповідне рішення ухвалило міністерство фінансів США після консультацій з американським президентом Дональдом Трампом.

 

 

Мінфін Сполучених Штатів оголосив про те, що не створюватиме винятку для американської нафтової компанії ExxonMobil, яка попросила тимчасово скасувати санкції, що забороняють реалізацію спільних проектів із російською корпорацією «Роснефть» – повідомило видання New York Times.

 

«Після консультацій з президентом Дональдом Трампом міністерство фінансів вирішило не надавати тимчасових дозволів для американських компаній, включно з Exxon, на проведення бурових робіт, заборонених чинними щодо Росії санкціями», – йдеться в заяві міністра фінансів США Стівена Мнучіна.

 

Нагадаємо, що цього тижня нафтовий велетень ExxonMobil звернувся до адміністрації Дональда Трампа з проханням зробити для нього виняток з режиму санкцій проти Росії, дозволивши компанії відновити буріння свердловин у районі Чорного моря з російським партнером.

 

Угоду з «Роснефтью» укладав чинний державний секретар США Рекс Тіллерсон у час, коли він ще був керівником ExxonMobil. Участь у перемовинах між представниками ExxonMobil і «Роснефть» 2011 року брав участь навіть Володимир Путін, котрий на той момент був прем’єр-міністром Росії.

 

 «Роснефть» і Exxon розпочали тоді буріння в Карському морі в Арктиці, але роботи були припинені після того, як 2014 року Вашингтон запровадив санкції проти Росії у зв'язку з анексією Криму. Будучи керівником Exxon, Рекс Тіллерсон в 2014 році виступав проти санкцій, заявляючи, що така тактика може завдати «дуже великого побічного збитку».

22.04.2017