Стало відомо, хто розробив план російського втручання у вибори президента США.

Як повідомила інформаційна аґенція Reuters у четвер, 20 квітня, з покликом на співробітників американських спецслужб, стратегію розробляли експерти Російського інституту стратегічних досліджень (РІСД). 

 

                                                         Фрадков і Путін

 

За даними аґенції,  на замовлення Кремля в червні 2016 року було розроблено стратегію, яка повинна була допомогти Дональду Трампу перемогти на президентських виборах у Сполучених Штатах. У ній, зокрема, рекомендувалося проводити пропагандистську кампанію за кандидата від Республіканської партії і з дискредитації кандидата від демократів Гіларі Клінтон, а також американської виборчої системи загалом.

 

У  публікації Reuters покликається на сімох колишніх і чинних американських чиновників. З їхньою допомогою аґенція дізналася про два документи, підготовані в РІСД. У них були описані пропозиції щодо пропагандистської діяльності в зв'язку з виборами президента США.

 

В одному з документів, датованому червнем 2016 року, пропонувалося продовжувати розпочату ще в березні стратегію – публікувати в соцмережах і міжнародних ЗМІ, які перебувають під контролем російської влади, повідомлення із закликами голосувати за кандидата в президенти США з більш м'якою політикою щодо Росії. У березні 2016 року, за словами джерела Reuters, підконтрольні російській владі телеканал RT, агентство Sputnik та інші ЗМІ отримали вказівку в позитивному ключі розповідати про кампанію Дональда Трампа. 

 

Другий документ був розроблений у жовтні 2016 року. У ньому пропонувалося поширювати повідомлення про можливі фальшування на виборах і дискредитувати Гілларі Клінтон. Обидва документи, як пише Reuters, розглядали «на вищих щаблях російської влади».

 

Директор РІСД, колишній прем'єр-міністр Росії і екс-голова Служби зовнішньої розвідки Михайло Фрадков спростував цю інформацію і звинуватив американських журналістів у конспірології. 

 

Російський інститут стратегічних досліджень був заснований 1992 року і до 2009-го входив до складу Служби зовнішньої розвідки. РІСД займається інформаційним забезпеченням адміністрації президента, Ради федерації, Держдуми, Ради безпеки, міністерств і відомств Росії. 2009 року інститут був виведений зі складу СЗР в окрему структуру, посаду його директора тоді обійняв генерал-лейтенант СЗР у відставці Леонід Решетніков.

 

У січні 2015 року колишній провідний науковий співробітник РІСД Олександр Ситін опублікував на незалежному білоруському сайті «Брама» статтю під назвою «Анатомія провалу: Про механізм ухвалення зовнішньополітичних рішень Кремля». У ньому він розповів, що РІСД своїми доповідями переконав адміністрацію президента РФ анексувати Крим і підтримати проект «Новоросія», незважаючи на те, що, як зазначив Ситін, «якість цих робіт, навіть незалежно від їхньої аналітичної значимості, залишала бажати значно кращого».

20.04.2017