Турчинов: Росія готує військовиків до захоплення міст.

 

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов заявив, що Росія продовжує готуватися до широкомасштабної війни, котра загрожує і Україні, і Європі.

 

Про це Турчинов сказав під час виступу в Києво-Могилянській академії, повідомляє "Укрінформ".

 

"Росія не хоче миру і сприймає постання сильної й демократичної європейської Української держави як пряму загрозу виживанню путінського режиму. Кремль продовжує готуватися до широкомасштабної війни, яка загрожує не лише Україні, а й іншим державам Центральної і Східної Європи, а також остаточною втратою незалежності країн, які зараз перебувають у кремлівській орбіті", – сказав секретар РНБО.

 

"Україна, звичайно, є епіцентром російської гібридної війни зі світом, але далеко не єдиною мішенню Путіна. Росія застосовує розмаїття військових і невійськових засобів для посилення впливу та досягнення своїх цілей у різних регіонах світу", – додав Турчинов.

 

З його слів, Кремль розвиває і мілітарну потужність, і невійськові методи агресії (фінансування ультранаціоналістичних сил, пропаганда, підтримка заворушень, кібератаки, замахи).

 

Щодо мілітарної агресії, то Турчинов заявив, що Росія використовує 1-ий і 2-ий "армійські корпуси" (назви "армій" у "ДНР" і "ЛНР") для прихованого надсилання своїх солдатів на Донбас. Секретар звернув увагу, що контингент "корпусів" хочуть збільшити з 35 тисяч до 50 тисяч осіб. Це триває на тлі гучної інформаційної кампанії щодо набору особового складу, яка, на думку експертів, має "замаскувати перекидання на Донбас кадрових військовослужбовців і найманців із Росії".

 

Турчинов констатував нарощення сил Росією біля українського кордону. "Вздовж державного кордону України вже розгорнуто наземне угруповання ЗС РФ, яке включає до 50 тис. військовослужбовців, не рахуючи бойовиків 1-го та 2-го "армійських корпусів" на тимчасово окупованій території Донбасу", – сказав Олександр Турчинов.

 

Секретар РНБО поінформував, що вздовж кордону з Україною розгортаються три нові дивізії: 3-тя, 144-та і 150-та, "що є з’єднаннями у складі додатково розгорнутих у останні роки трьох армій – 1-ї гвардійської танкової, 20-ї та 8-ї загальновійськових армій".

 

"Таке потужне військове угруповання має виключно наступальний характер. У разі прийняття Москвою політичного рішення щодо розширення масштабів збройної агресії проти України 1-ий та 2-ий "армійські корпуси" вестимуть наступальні дії з посиленнями російськими регулярними військами. Російські підрозділи, дислоковані поблизу державного кордону, спроможні протягом 2-3 годин вторгнутися на територію нашої держави", – сказав Турчинов.

 

Російські сили на полігонах тренують захоплення міст. "Лише впродовж березня-квітня цього року у Західному військовому окрузі проведено ряд командно-штабних навчань, до яких залучено до 45 тис. військовослужбовців. Відпрацьовано тактичні прийоми захоплення та утримання міст, формування ударних груп для оточення сил противника тощо", – сказав Турчинов.

 

Значною загрозою секретар РНБО назвав військові навчання "Запад–2017".

 

"Особливе значення Кремлем надається проведенню стратегічного командно-штабного навчання "Запад–2017" у Західному військовому окрузі, у Білорусі та Калінінградській області, у безпосередній близькості від України та східних рубежів НАТО. За участю, я підкреслюю, 100 тисяч військовослужбовців", – сказав Турчинов.

 

Згідно з оцінками військових фахівців, кінцева мета таких навчань – перевірка готовності російських військ проводити операції, "від регіональних до широкомасштабних обмежених війн за умов скорочення часу на їх стратегічну підготовку".

 

"При підготовці до активної фази проведення навчань "Запад–2017" – а вони мають відбутися на початку вересня поточного року – не можна виключати проведення російською стороною прихованих заходів підготовки до стратегічної наступальної операції. Є серйозні підстави вважати, що після активної фази навчань російський військовий контингент може залишитися на території Білорусі", – сказав секретар РНБО.

 

20.04.2017