Сьогодні суд ООН оголосить рішення у справі України проти РФ.

 

Сьогодні Міжнародний суд ООН в Гаазі оголосить перше рішення у процесі, розпочатому за скаргою України проти Російської Федерації.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ" з покликом на офіс суду.

 

Публічне засідання буде проходити о 16:00 за київським часом у Палаці миру в Гаазі.

 

Йдеться про позов, який 16 січня МЗС України подало в Міжнародний суд ООН в Гаазі з приводу порушення РФ Конвенції ООН з протидії фінансуванню тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

 

Видання "Європейська правда" пише, що в рамках забезпечення позову суд може накласти обмеження не лише на російську, а й на українську сторону – попри те, що відповідачем у справі є Росія, а не Україна.

 

"Суд ООН часто накладає тимчасові заходи на обидві сторони процесу. Особливо – в скаргах, подібних до української... Майже напевно Суд ООН зобов’яже Україну дотримуватися прав національних меншин (адже росіяни у наданих в Гаагу документах наводять звичні нам міфи про "утиски російськомовних"). Цілком імовірно, що судді нагадають як Москві, так і Києву про неприпустимість підтримки терористичної діяльності, хай від кого вона походить. За одним із припущень, суд може згадати як проросійських бойовиків, так і українські "добровольчі батальйони". Це не означатиме їх прирівнювання; це лише свідчитиме, що Києву доведеться переконати Гаагу в тому, що реформування добробатів завершене, а порушників закону карають незалежно від того, чи мають вони військовий досвід", – пише "ЄП".

 

Згідно зі спостереженням видання, в суді Росія обрала замість тактики виправдання інакшу – наполягання на тому, що суд ООН не має права вирішувати суперечку взагалі. Ця справа нагадує подібний позов від Грузії 2008 року.

 

Шанси на позитивне рішення в рамках "антитерористичної" конвенції є слабкими, натомість у частині "антидискримінаційної" конвенції – доволі непоганими. "Якщо Суд не відступатиме від логіки 2008 року, то за конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації шанси на визнання юрисдикції prima facie у справі "Україна проти Росії" є дуже високими... У випадку конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вступає на незвідану територію – жодних справ за нею МС ООН не вирішував", – пояснив міжнародний юрист Микола Гнатовський.

 

19.04.2017