Росія вчергове наклала вето на резолюцію РБ ООН щодо Сирії.

Йдеться про оновлений проект резолюції зі засудженням хімічної атаки в сирійській провінції Ідліб.

 

 

За документ у середу ввечері, 12 квітня, проголосували 10 членів Ради Безпеки ООН, проти – двоє (Росія і Болівія). Три члени РБ ООН (Китай, Ефіопія і Казахстан) утрималися.

 

«У такому вигляді цей проект є для нас неприйнятним», – заявив раніше заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатілов. Окрім того, він зазначив, що Москва не бачить «необхідності в жодній додатковій резолюції Ради Безпеки з цього приводу». На його думку, раніше ухвалені рішення «створюють достатній ґрунт для проведення розслідування в Сирії».

 

Резолюцію щодо збройного протистояння в Сирії, в якій міститься вимога розслідувати хімічну атаку в провінції Ідліб, в Радбез ООН 11 квітня внесли Сполучені Штати, Франція і Велика Британія – повідомило видання The Washington Post.

 

«Своїм вето Росія сказала "ні" притягненню злочинців до відповідальності, сказала "ні" співпраці з незалежним розслідуванням ООН, сказала "ні" резолюції, яка сприяла б встановленню миру в Сирії. Росія знову вирішила стати на бік Асада», – заявила представниця США в ООН Ніккі Гейлі.

 

Засідання Ради Безпеки ООН, метою якого було схвалити директиву з проведення розслідування хімічної атаки в Сирії, вже проводили п’ятого квітня, однак воно завершилося безрезультатно. Голосування щодо резолюції, яку внесли США, Франція і Велика Британія, не відбулося через розбіжності серед членів Ради, зокрема спротиву російської сторони.

 

Нагадаємо, що внаслідок хімічної атаки четвертого квітня в місті Хан-Шейхун сирійської провінції Ідліб загинуло близько 80 людей. Всього від отруєння постраждали понад півтисячі осіб. ООН оголосила про намір розслідувати причини трагедії.

13.04.2017